Polacy latem się nimi zajadają. Mogą rujnować stawy

Z wiekiem nasze stawy przestają być elastyczne, mogą zacząć boleć i mieć ograniczoną ruchomość. Jednak za ich złą kondycją stoi nie tylko pesel, ale także dieta. Niektórych z codziennych produktów z naszego jadłospisu stawy wyjątkowo nie lubią.

Niektóre warzywa zawierają związki szkodliwe dla stawówNiektóre warzywa zawierają związki szkodliwe dla stawów
Źródło zdjęć: © Geety Images
Karolina Rozmus

Jedz, a stawy nigdy nie zawiodą

Aż 58 mln osób, czyli 24 proc. światowej populacji cierpi na jedną z chorób zapalnych stawów, m.in. reumatoidalne zapalenie stawów czy dnę moczanową. Do tego zwyrodnienie stawów pojawiające się z wiekiem, urazy pod postacią skręceń czy nadwyrężenia – to kolejne problemy, z jakimi przychodzi nam się mierzyć.

Badania wskazują, że stan stawów można poprawić, m.in. redukując stan zapalny, pamiętając o aktywności fizycznej czy wreszcie dbając o odpowiednią dietę. Ta obejmuje zdrowe tłuszcze, zwłaszcza zawierające przeciwzapalne kwasy omega-3 pod postacią tłustych ryb morskich, ale również nasion i orzechów czy oliwy z oliwek. Przeciwzapalne działanie mają także niektóre zioła i przyprawy, jak kurkumina czy kapsaicyna obecna w ostrych papryczkach.

Wreszcie stan zapalny niwelują również bogate w antyoksydanty owoce oraz warzywa, które ograniczają rozwój wolnych rodników, dodatkowo obecna w nich witamina C wspiera organizm w produkcji kolagenu tworzącego chrząstkę, więzadła i ścięgna. Nie wszystkie jednak będą miały taki sam pozytywny wpływ na nasz narząd ruchu. Wręcz przeciwnie, niektóre z warzyw mogą nasilać stany zapalne i wzmagać dolegliwości związane ze stawami.

Bolą cię stawy? Sprawdź których produktów unikać

Co sprzyja, a co szkodzi naszym stawom?
Co sprzyja, a co szkodzi naszym stawom? © Pixabay

Kryją się w niektórych warzywach, rujnują stawy

Puryny to grupa aromatycznych związków organicznych, które obecne są w wielu produktach spożywczych. Największe ich ilości znajdziemy w śledziach i sardynkach, mięsie czy drożdżach, ale są obecne także w szpinaku, szczawiu, suszonej fasoli, groszku i grzybach. Nasz organizm metabolizuje puryny do kwasu moczowego, który wydalany jest z organizmu wraz z moczem. Jednak w pewnych przypadkach jego nadmiar gromadzi się w stawach pod postacią małych kryształów lokalizujących się w tkankach miękkich i stawach.

Hiperurykemia, a wraz z nią dna moczanowa grozi osobom, których nerki nie funkcjonują prawidłowo, ale może być też skutkiem nadmiaru spożywania produktów bogatych w puryny. Choć głównym źródłem puryn w żywności są produkty mięsne, a nie warzywa, to w przypadku nasilenia objawów podagry, warto zwrócić uwagę na każdy element diety.

Drugim związkiem, który może w nadmiarze niekorzystnie wpływać na stawy, jest solanina. To klasa toksyn roślinnych zwanych glikoalkaloidami. Obecne są w warzywach psiankowatychziemniakach, papryce, bakłażanach czy pomidorach.

Jedno z badań opublikowane na łamach "Inflammatory Bowel Diseases" wskazuje, że solanina może sprzyjać nieszczelności jelit. Osłabiona bariera jelitowa, która przepuszcza do krwiobiegu toksyny czy patogeny, może prowadzić do przewlekłych stanów zapalnych organizmu i nasilać różne dolegliwości, w tym także bóle stawów. Istnieją również badania wskazujące, że długotrwałe narażenie organizmu na solaniny może prowadzić do kumulowania toksycznych substancji i wyrządzać w organizmie szereg szkód.

Osoby z chorobami zapalnymi stawów powinny zwrócić uwagę na obecność solanin i puryn w diecie. Warto pamiętać, że stawom nie służy także:

  • nadmiar soli,
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • cukier, zwłaszcza żywność bogata w tzw. cukry wolne - obecne w słodyczach czy słodzonych napojach,
  • alkohol i inne używki.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka