Orzechy nerkowca – charakterystyka, właściwości, kalorie, zastosowanie

Gdy myślimy o orzechach, na myśl przychodzą nam głównie orzechy włoskie lub laskowe. Warto jednak przyzwyczaić się do spożywania orzechów nerkowca. Pochodzące z Ameryki Południowej są uwielbiane nie tylko dzięki swojemu słodkiemu, delikatnemu smakowi, ale też dzięki wielu odżywczym składnikom, których są źródłem.

Orzechy nerkowca – charakterystyka, właściwości, kalorie, zastosowanieOrzechy nerkowca – charakterystyka, właściwości, kalorie, zastosowanie
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Co to są orzechy nerkowca

Nazwa orzechów nerkowca wzięła się od ich kształtu, które przypominają nerkę. To owoce rosnącego Ameryce Południowej drzewa o nazwie Nanercz zachodni. Orzechy nerkowca to bliski krewny mango i pistacji. Uprawiane są nie tylko w Brazylii (ta odmiana charakteryzuje się większym rozmiarem, słodszym smakiem), ale również w Indiach (te orzechy są bardziej chrupkie, mniejsze i mniej słone).

Wartości odżywcze orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca to przede wszystkim źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są też źródłem białka, przeciwutleniaczy, witamin (A, D], E, z grupy B) oraz składników mineralnych (potasu, fosforu), magnezu, wapnia, żelaza, sodu, cynku, selenu). Wszystkie te składniki zawarte w orzechach nerkowca mają bardzo ważny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wpływ orzechów nerkowca na zdrowie

Orzechy nerkowca dzięki swoim właściwościom chronią przed wieloma chorobami i dolegliwościami. Z badań wynika, że chronią one przed rozwojem cukrzycy typu II. Ponadto, dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny, orzechy nerkowca mogą być spożywane przez diabetyków. To nie jedyne zalety ze spożywania orzechów nerkowca. Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych regulują poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Cenne wlaściwości orzechów. Jakie wybierać?

Orzechy nerkowca są najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów
Orzechy nerkowca są najmniej kaloryczne spośród wszystkich orzechów

Orzechy nerkowca wpływają również na pracę układu krążenia – zawarte w nich składniki mineralne, jak np. magnez, obniżają ryzyko wystąpienia zawału serca czy miażdżycy. Potas z kolei obniża ciśnienie i reguluje pracę mięśnia sercowego. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, a witaminy z grupy B są sprzymierzeńcami pracy układu nerwowego, poprawiają koncentrację, pamięć.

Warto też spożywać orzechy nerkowca ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, które hamują negatywne działanie wolnych rodników. Jeżeli te wszystkie prozdrowotne właściwości jeszcze kogoś nie zachęciły do włączenia orzechów nerkowca do codziennego menu, to warto zauważyć, że orzechy te wpływają nie tylko na zdrowie, ale też dzięki zawartości cynku i selenu na stan skóry, włosów i paznokci.

Zobacz także:

Kaloryczność orzechów nerkowca

Wszelkie orzechy nie są najmniej kaloryczną przekąską. Orzechy nerkowca mają jednak najmniej kalorii – jest ich 553 w 100 gramach. Jak to wygląda w porównaniu do innych? Migdały w 100 gramach dostarczają 579 kcal, orzechy włoskie 645 kcal, orzechy laskowe 640 kcal, pistacje 589 kcal, orzeszki ziemne 560 kcal, orzechy makadamia – 718 kcal.

Mimo wysokiej kaloryczności orzechy to z pewnością bardzo zdrowa i wartościowa przekąska – najzdrowsza wśród wszystkich bakalii. Orzechy nerkowca można więc spożywać także, będąc na diecie. Są one nawet w jadłospisie diety dr. Ornisha, diety wysokowęglowodanowej opartej na produktach roślinnych.

Zastosowanie orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca odznaczają się smakiem, który przypadnie do gustu większości – są w końcu uznawane za najsmaczniejsze orzechy świata. Inaczej niż większość orzechów są miękkie, delikatne, słodkie. Jak je spożywać? Najlepiej surowe, gdyż posiadają wtedy najwięcej właściwości. Można jednak jeść orzechy nerkowca w postaci prażonej, solonej. Orzechy nerkowca mają wszechstronne zastosowanie w kuchni - wielu dodaje je do sałatek czy deserów.

Kaloryczność i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna553 kcal157 kcal
Białko18,22 g5,17 g
Węglowodany30,2 g8,56 g
Cukier5,91 g1,68 g
Błonnik3,30 g0,94 g
Tłuszcz43,9 g12,43 g
Tłuszcze nasycone7,78 g2,21 g
Tłuszcze jednonienasycone23,8 g6,75 g
Tłuszcze wielonienasycone7,85 g2,22 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,50 mg0,14 mg
Równoważnik folianów25,0 µg7,09 µg
Witamina B1 - tiamina0,42 mg0,12 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,06 mg0,02 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,06 mg0,30 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,86 mg0,25 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,42 mg0,12 mg
Witamina B9 - kwas foliowy25,0 µg7,09 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna22,0 µg6,24 µg
Witamina E0,90 mg0,26 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K34,1 µg9,67 µg
Wapń37,0 mg10,49 mg
Żelazo6,68 mg1,89 mg
Magnez292 mg82,8 mg
Fosfor593 mg168 mg
Potas660 mg187 mg
Sód12,00 mg3,40 mg
Cynk5,78 mg1,64 mg
Miedź2,20 mg0,62 mg
Mangan1,66 mg0,47 mg
Selen19,90 µg5,64 µg
Woda5,20 g1,47 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka