Musztarda – wartości odżywcze, kalorie i zastosowanie i przepis

Musztarda to popularny sos i dodatek do potraw, który przygotowuje się z nasion gorczycy i octu, ale i innych dodatków. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości ma musztarda? Jak ją kupić i zrobić samodzielnie?

MusztardaMusztarda
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest musztarda?

Musztarda to popularny zimny sos, który poprawia smak potraw. Jego głównym składnikiem są nasiona gorczycy: białej, czarnej lub sarepskiej, a także ocet. Aby wyprodukować 200 g musztardy potrzeba nawet 1000 ziarenek.

Historia musztardy rozpoczęła się w starożytnym Rzymie na początku naszej ery. Jej nazwa pochodzi od latyńskiego określenia „mustum”, co oznacza winogronowy moszcz. Owe młode, niesfermentowane wino francuscy mnisi łączyli z kruszonymi ziarenkami gorczycy, produkując tym sposobem pierwszą musztardę.

Do czego przydaje się musztarda? Szczególnie dobrze komponuje się z wędlinami i mięsem. Dodaje się ją także do kiełbasek i parówek, kanapek i burgerów. Stosuje się ją również do marynat, w celu nadania mięsu odpowiedniej konsystencji. Dzięki niej mięso staje się bardziej kruche (robi się z nią np. zrazy wołowe, żeberka w miodzie i musztardzie, skrzydełka w miodzie).

Smacznego! Przepis na uniwersalny sos pomidorowy

Musztarda to również bazowy składnik sosów musztardowych i dressingów (np. sos miodowo musztardowy, również sos vinaigrette). Można ją znaleźć w przepisach na ogórki w zalewie musztardowej czy śledzie w sosie musztardowym zawiera ją również pasta z makreli i jajka.

Rodzaje musztardy

Musztarda powstaje z nasion gorczycy, do których dodaje się ocet, sól i cukier. Ponieważ do jej produkcji używa się różnych gatunków gorczycy o różnym stopniu rozdrobnienia, a także wielu dodatków, istnieje wiele odmian musztardy.

Najpopularniejsze gatunki musztardy to:

  • musztarda sarepska: średnio ostra musztarda produkowana z gorczycy sarepskiej, która jest uprawianej głównie w Rosji,
  • musztarda stołowa: łagodna lub lekko pikantna,
  • musztarda dijon: bardzo ostra i zdecydowana w smaku,
  • musztarda bawarska: słodka, najczęściej z dodatkiem cukru, miodu lub musu jabłkowego,
  • musztarda rosyjska: bardzo ostra, z dodatkiem czarnej ostrej gorczycy.
  • musztarda francuska: łagodna w smaku, większość nasion gorczycy pozostaje w całości. Do jej produkcji używa się octu winnego, dodaje się także wino,
  • musztarda kremska: delikatnie słodka i łagodna w smaku, bardzo drobno mielona,

Dzięki dodatkom powstają musztardy smakowe. To na przykład musztarda chrzanowa czy musztarda miodowa.

Właściwości musztardy

Musztardę od zawsze uznawano za przyprawę o właściwościach leczniczych. Prawdą jest, że łagodzi bóle reumatyczne, pobudza trawienie tłuszczu i wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, działa antybakteryjnie oraz obniża ciśnienie krwi.

Za smak i walory odżywcze musztardy odpowiada gorczyca, wykazująca właściwości rozgrzewające, poprawiająca trawienie i pobudzająca apetyt. Jest naturalnym środkiem wspomagającym przy zaparciach, ponieważ jej nasiona pęcznieją w przewodzie pokarmowym, wywołując delikatny efekt przeczyszczający.

W 100 g musztarda zawiera 66 kcal. Jest niskokaloryczna. Ponieważ łyżeczka sosu dostarcza około 5 kcal, bez obaw może być spożywana przez osoby odchudzające się.

Musztarda zawiera również białko (4,4 g w 100 g), węglowodany (5 g, w tym cukry: 0,9 g) i tłuszcz (4 g, w tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 2,6 g) oraz błonnik (3,3 g).

Warto pamiętać, że gorczyca jest również źródłem wielu witamin i minerałów, między innymi witaminy E, C, B6 i A, a także minerały: sód, potas, wapń, żelazo i magnez.

Zdrowa musztarda domowa - przepis

W musztardzie, którą można kupić w sklepach, oprócz gorczycy, octu i przypraw, można znaleźć wiele dodatków, które nie zawsze są korzystne dla zdrowia. To barwniki, zagęstniki i konserwanty (gorczyca sama w sobie ma właściwości konserwujące, a wzbogacona o ocet nie wymaga dodawania żadnych chemicznych substancji konserwujących). To dlatego tak ważne jest, by czytać informacje umieszczone na etykiecie i wybrać produkt, który ma jak najprostszy i jak najbardziej naturalny skład.

Można także zrobić domową musztardę. Nie jest to trudne. Wystarczy 200 g ziaren gorczycy (biała jest delikatniejsza, czarna ostrzejsza. Warto je zmieszać w proporcjach odpowiadających preferencjom kulinarnym) zmielić w blenderze lub utrzeć w moździerzu. Następnie trzeba zalać ją zagotowaną mieszanką zrobioną z:

  • 250 ml octu winnego lub jabłkowego,
  • 50 ml wody lub wina białego,
  • 50 ml miodu.

Gorczycę trzeba zostawić na kilka godzin do napęcznienia, po czym doprawić solą i pieprzem. Można dodać sok z cytryny, czosnek, tarty chrzan, mieloną paprykę, curry, zioła, koper czy pietruszkę. Gdy masa jest za gęsta, trzeba dolać trochę wody. Musztardę wystarczy przełożyć do słoiczka i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Można ją przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka