Polacy po nich depczą. Na Zachodzie sprzedawane są za grube pieniądze

Rosną dziko i zachwycają smakiem. Właśnie teraz trwa na nie sezon. Mowa o ''leśnych szparagach'', czyli młodych pędach chmielu, które za swoje walory szczególnie cenione są na Zachodzie. Za roślinę trzeba tam słono zapłacić. Choć w Polsce leśne szparagi dostępne są na wyciągnięcie ręki, to często traktuje się je jak niechciane chwasty.

Młode pędy chmielu to prawdziwy rarytasMłode pędy chmielu to prawdziwy rarytas
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Kurek

Rosną w ogródkach i w lesie

Leśne szparagi, zwane też szparagami chmielowymi, są jednym z pyszniejszych wiosennych zielsk. Młodziutkie pędy chmielu rosną dziko w zagajnikach i lasach, szczególnie w wilgotnych zaroślach. W Polsce porastają też niektóre ogródki, można spotkać je nawet przy drodze. Niestety, u nas roślina nie jest zbyt popularna, dlatego też wielu rodaków nieświadomie rozdeptuje ją podczas spacerów.

Zupełnie inaczej jest na Zachodzie, gdzie uznaje się je za produkt luksusowy. Tam za kilogram leśnych szparagów trzeba zapłacić krocie, nawet do 1000 euro. Szczególnie cenione są w Belgii, Francji, Holandii, czy we Włoszech.

Sezon na leśne szparagi

W Polsce sezon na roślinę rozpoczyna się wraz z końcem marca i początkiem kwietnia. Młode pędy chmielu, które nadają się do jedzenia, mają długie łodygi w zielonym lub białym kolorze. Okres zbierania pędów chmielu jest jednak dość krótki. Kiedy łodyżka staje się brązowa i ulega zdrewnieniu, roślina przestaje nadawać się do spożycia.

Poznaj moc szparagów

Niektórzy porównują smak szparagów chmielowych do smaku orzechów z nutą goryczy, czy zielonego groszku. Innym przypominają one tradycyjne szparagi, jarmuż, czy karczochy. Wiele jednak zależy od tego, w jakiej fazie wzrostu zostały zebrane. Najłagodniejszy smak mają młode pędy.

Jak przygotować leśne szparagi?

Do spożycia nadaje się górna część rośliny. Zaleca się, by pędy chmielu spożywać jak najszybciej od zerwania, wówczas mają największe walory smakowe. Leśne szparagi można zjadać na surowo. Dobrze smakują zarówno samodzielnie, jak i jako dodatek do sałatek, kanapek czy zup.

Chmielowe szparagi można podawać także po ugotowaniu lub podsmażeniu na maśle lub odrobinie oliwy z oliwek.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka