Polacy popełniają ten błąd nagminnie. Tych produktów nie wolno mrozić
Zamrażanie jest użyteczną techniką konserwacji, jednak nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w niskich temperaturach. Jakich produktów zdecydowanie nie powinniśmy mrozić?
1. Których produktów nie powinno się mrozić?
Wybierając, które produkty zamrażać, warto wziąć pod uwagę ich właściwości oraz to, jak zmiany temperatury mogą wpłynąć na ich teksturę, smak i wartości odżywcze. Do błędów z pewnością należy mrożenie takich produktów jak smażone mięso czy niektóre gatunki sera, ale to nie koniec listy.
1.1. Smażone mięso
Choć zamrażanie surowego mięsa jest powszechne, smażone mięso po rozmrożeniu może stracić swoją apetyczną teksturę, stając się gumowate i mniej smaczne. Proces smażenia zmienia strukturę białek w mięsie, a zamrażanie po smażeniu może dodatkowo zakłócić ich strukturę, wpływając negatywnie na konsystencję. Co więcej, olej nie zamarza. Smażone produkty, mimo umieszczenia w lodówce, mogą się psuć.
1.2. Jajka w skorupce
Zamrażanie jajek w skorupce jest niezalecane ze względu na ryzyko pęknięcia skorupy, które może nastąpić na skutek rozszerzania się zawartości jajka pod wpływem niskiej temperatury.
1.3. Produkty zawierające żelatynę
Żelatyna po zamrożeniu i rozmrożeniu traci swoje właściwości żelujące, co może skutkować zmianą tekstury produktu. Potrawy zawierające żelatynę wskutek przechowywania w bardzo niskiej temperaturze, mogą stać się wodniste i stracić swoją atrakcyjną konsystencję.
1.4. Ugotowane ziemniaki, ryże i makarony
Zamrożenie ugotowanych ziemniaków, ryżu czy makaronu może spowodować ich rozmiękczenie i utratę struktury. Woda zawarta w tych produktach tworzy kryształy lodu, które niszczą komórki roślinne, powodując, że po rozmrożeniu produkty będą mieć konsystencję mazi.
1.5. Niektóre sery
Sery, takie jak mozzarella, feta i ricotta stracą część smaku i swoją kremową teksturę po zamrożeniu i rozmrożeniu. Staną się mdłe, kruche i ziarniste. Zdecydowanie lepszą opcją będzie przechowywanie tych produktów w szczelnych pojemnikach w lodówce.
1.6. Jogurty
Jogurty po zamrożeniu mogą rozdzielić się na frakcje – serwatkę i stałe składniki mleka. Taka separacja składników wpłynie na konsystencję i smak produktu, czyniąc go mniej przyjemnym w spożyciu.
1.7. Dania z majonezem
Zawarty w majonezie tłuszcz może oddzielać się od pozostałych składników, co spowoduje zmianę wyglądu, tekstury i smaku. Dania z majonezem (np. sałatki warzywne) będą po rozmrożeniu właściwie niejadalne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl