Trwa ładowanie...

Polacy się nimi zajadają. Wymiatają cholesterol i złogi pokarmowe z jelit

Avatar placeholder
11.11.2023 12:23
Polacy się nimi zajadają. Rajski owoc nie ma sobie równych
Polacy się nimi zajadają. Rajski owoc nie ma sobie równych (Getty Images)

Duszone, gotowane i pieczone, a przede wszystkim świeże jabłka to popularny w Polsce dodatek do dań, przekąska czy deser. Warto również zwrócić uwagę na jabłka w postaci suszonej, bo nie tylko stanowią świetny zamiennik dla chipsów, ale również są bardzo zdrowe.

spis treści

1. Pełne witamin i minerałów. Jedz codziennie

Jeżeli zdarza nam się odczuwać nieodpartą potrzebę zjedzenia czegoś pomiędzy głównymi posiłkami, zdecydowanie powinniśmy zwrócić swoją uwagę na suszone jabłka. Ten smakowity przysmak stanowi zdrowszą alternatywę dla przetworzonych produktów, które są bogate w cukier, sól, szkodliwe tłuszcze trans i puste kalorie.

W suszonych jabłkach odnajdziemy wiele cennych składników, takich jak witamina C i K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, mangan, miedź, bor, błonnik pokarmowy oraz polifenole i przeciwutleniacze.

Zobacz film: "2 jabłka dziennie - jedz na zdrowie!"
Suszone jabłka są bogate w błonnik i antyoksydanty
Suszone jabłka są bogate w błonnik i antyoksydanty (Pixabay)

Ich regularne spożywanie wraz z codzienną dietą ma wiele korzyści. Przede wszystkim podnosi odporność, wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, wzmacnia kondycję serca, a także poprawia pamięć i koncentrację. Osoby, które borykają się ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu LDL w krwiobiegu, powinny zdecydowanie włączyć ten smakołyk do swojej diety. Wysoki poziom cholesterolu LDL zwiększa ryzyko wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca i udaru mózgu.

2. Bogate w błonnik jak żaden inny produkt

Antyoksydanty zawarte w suszonych jabłkach spowalniają naturalny proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem chorób nowotworowych. Co więcej, suszone jabłka zawierają więcej cennego błonnika niż surowe owoce. Odpowiednia ilość włókna pokarmowego usprawnia proces przemiany materii, poprawia perystaltykę jelit i pomaga w eliminacji złogów pokarmowych.

Dodatkowo, błonnik stymuluje wydzielanie soków trawiennych w żołądku i na długo utrzymuje uczucie sytości po jedzeniu. Dlatego też, eksperci żywieniowi zalecają regularne spożywanie suszonych jabłek osobom, które walczą z nadwagą i otyłością i które chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Inne produkty tego rodzaju, które również zasługują na naszą uwagę to:

  • suszone morele,
  • suszone gruszki,
  • suszone śliwki,
  • daktyle,
  • owoce goji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze