Trwa ładowanie...

Polacy się zajadają. Stoją za falą zachorowań

 Katarzyna Prus
16.11.2023 07:59
Polacy jedzą na potęgę. Powoduje falę otyłości i cukrzycy
Polacy jedzą na potęgę. Powoduje falę otyłości i cukrzycy (Getty Images)

Polacy uwielbiają pszenne produkty i zjadają je na potęgę. Tymczasem to właśnie takie produkty przyczyniają się do fali otyłości i cukrzycy.

spis treści

1. Produkty pszenne szkodzą zdrowiu

Wielu Polaków nie wyobraża sobie codziennej diety bez produktów mącznych i po nie sięga nie tylko na śniadanie, ale też obiad i kolację. To nie tylko chleb i bułki, ale też słodkie wypieki czy słone przekąski.

Tymczasem dieta bogata w pszenicę może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych chorób lub nasilać objawy tych już zdiagnozowanych. Jedną z nich jest cukrzyca, z którą zmaga się już 3 mln Polaków, a WHO szacuje, że do roku 2040 liczba takich chorych na świecie wzrośnie aż o 40 proc.

Białe pieczywo szkodzi zdrowiu
Białe pieczywo szkodzi zdrowiu (Getty Images)
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Wybierając produkty z białej mąki warto mieć świadomość, że pszenica jest jednym z najbardziej zmodyfikowanych genetycznie produktów. To może sprzyjać alergiom czy nietolerancjom pokarmowym, które występują coraz częściej.

Jeśli nie są właściwie leczone, mogą szkodzić jelitom, prowadzić np. do stanów zapalnych. Tymczasem to właśnie od jelit zależy nasza odporność. Jeśli są w kiepskiej kondycji, rośnie ryzko wielu chorób, nie tylko tych związanych z przewodem pokarmowym (m.in. choroby autoimmunologiczne).

Ponadto, spożywanie dużych ilości zawartego w pszenicy glutenu, ma negatywny wpływ na pracę trzustki i tarczycy.

2. Pszenica sprzyja cukrzycy

Poważnym argumentem przeciwko nadmiernemu jedzeniu produktów pszennych jest wysoki indeks glikemiczny. Po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji, poziom cukru we krwi szybko i gwałtownie wzrasta (to powoduje też wyrzut insuliny).

W dłuższej perspektywie takie jedzenie może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych m.in. cukrzycy typu 2.

Nie bez znacznia są także kalorie. Pszenne pieczywo jest wysokokaloryczne, a jeśli zjadamy je z dodatkiem masła masła czy tłustych serów i wędlin, to mamy mieszankę wybuchową. Stąd już tylko krok do nadwagi i otyłości, która z kolei zwiększa ryzyko kolejnych chorób, w tym serca i nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze