Trwa ładowanie...

Polacy się zajadają. W nadmiarze zwiększa ryzyko nadciśnienia, podnosi cholesterol

Avatar placeholder
10.12.2023 19:46
Choć Polacy go uwielbiają, został okrzyknięty najgorszym wyrobem mięsnym. Czy słusznie?
Choć Polacy go uwielbiają, został okrzyknięty najgorszym wyrobem mięsnym. Czy słusznie? (Getty Images)

Salceson od pokoleń trafia na polskie stoły, a miłośników tego tradycyjnego wyrobu nie brakuje. Okazuje się jednak, że jest to najgorszy produkt mięsny na świecie zgodnie z rankingiem opublikowanym przez "TasteAtlas". Czy rzeczywiście? Kto nie powinien sięgać po ten produkt i czy znajdziemy w nim jakiekolwiek zdrowotne właściwości?

spis treści

1. Najgorszy wyrób mięsny?

"TasteAtlas" wziął pod lupę 79 wyrobów mięsnych z różnych państw. Internauci oceniali poszczególne produkty i salceson zdecydowanej większości nie przypadł do gustu. Ranking pojawił się na portalu kulinarnym 1 grudnia br.

Salceson jest specyficzny zarówno pod względem smaku, jak i aromatu. Ten słynny w Polsce mięsny wyrób uzyskał 2,4 gwiazdki na pięć możliwych i zajął pierwsze miejsce jako najgorszy produkt tego typu.

Zobacz film: "Naszpikowana chemią. Codziennie lądują na twoim stole"

Nie ulega wątpliwości, że salceson nie jest dla wszystkich. Powstaje z mięsa, podrobów, tłuszczu i przypraw. Znajdziemy w nim więc także głowizny, okrawki, skórki, a nawet krew. Pokrojony w plasterki najczęściej trafia na kanapki.

Wielu miłośników salcesonu nie zgodzi się z opinią internautów opublikowaną w "TasteAtlas". Choć smak to kwestia osobistych preferencji, warto przyjrzeć się jego właściwościom.

2. Właściwości salcesonu

Składniki salcesonu zawierają wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim białko, witaminę A, B, D i E oraz żelazo. Gotowanie mięsa pomaga zachować wiele z nich.

Warto jednak zauważyć, że salceson jest bardzo kaloryczny i zawiera tłuszcze nasycone oraz cholesterol, co niekorzystnie wpływa na zdrowie serca. Ponadto niektóre rodzaje salcesonu są napakowane sztucznymi dodatkami i konserwantami.

Wyroby mięsne często są też naszpikowane solą, by poprawić ich smak i wydłużyć trwałość produktu. Zbyt duża ilość sodu w diecie może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Sięgając po salceson, warto więc zachować umiar. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem powinny unikać przetworzonych produktów mięsnych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze