Polacy się zajadają. W nadmiarze zwiększa ryzyko nadciśnienia, podnosi cholesterol
Salceson od pokoleń trafia na polskie stoły, a miłośników tego tradycyjnego wyrobu nie brakuje. Okazuje się jednak, że jest to najgorszy produkt mięsny na świecie zgodnie z rankingiem opublikowanym przez "TasteAtlas". Czy rzeczywiście? Kto nie powinien sięgać po ten produkt i czy znajdziemy w nim jakiekolwiek zdrowotne właściwości?
1. Najgorszy wyrób mięsny?
"TasteAtlas" wziął pod lupę 79 wyrobów mięsnych z różnych państw. Internauci oceniali poszczególne produkty i salceson zdecydowanej większości nie przypadł do gustu. Ranking pojawił się na portalu kulinarnym 1 grudnia br.
Salceson jest specyficzny zarówno pod względem smaku, jak i aromatu. Ten słynny w Polsce mięsny wyrób uzyskał 2,4 gwiazdki na pięć możliwych i zajął pierwsze miejsce jako najgorszy produkt tego typu.
Nie ulega wątpliwości, że salceson nie jest dla wszystkich. Powstaje z mięsa, podrobów, tłuszczu i przypraw. Znajdziemy w nim więc także głowizny, okrawki, skórki, a nawet krew. Pokrojony w plasterki najczęściej trafia na kanapki.
Wielu miłośników salcesonu nie zgodzi się z opinią internautów opublikowaną w "TasteAtlas". Choć smak to kwestia osobistych preferencji, warto przyjrzeć się jego właściwościom.
2. Właściwości salcesonu
Składniki salcesonu zawierają wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim białko, witaminę A, B, D i E oraz żelazo. Gotowanie mięsa pomaga zachować wiele z nich.
Warto jednak zauważyć, że salceson jest bardzo kaloryczny i zawiera tłuszcze nasycone oraz cholesterol, co niekorzystnie wpływa na zdrowie serca. Ponadto niektóre rodzaje salcesonu są napakowane sztucznymi dodatkami i konserwantami.
Wyroby mięsne często są też naszpikowane solą, by poprawić ich smak i wydłużyć trwałość produktu. Zbyt duża ilość sodu w diecie może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Sięgając po salceson, warto więc zachować umiar. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem powinny unikać przetworzonych produktów mięsnych.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl