Jedne z najzdrowszych owoców. Robią porządek w jelitach i tętnicach
Krzewy czarnej porzeczki, dawniej obecne niemal w każdym polskim ogródku, dziś są już dużo rzadziej spotykane. A szkoda, bo rodzą owoce, które są prawdziwą bombą witaminową. Małe, czarne jagody są, chociażby jednym z najlepszych źródeł witaminy C. Zawierają jej kilka razy więcej niż cytrusy. Dlaczego jeszcze warto jeść czarną porzeczkę?
1. Polski "superowoc"
Czarne porzeczki (Ribes nigrum L.) należą do grupy bardzo wartościowych owoców, charakteryzujących się szerokim działaniem prozdrowotnym. Oprócz cennych wartości leczniczych i odżywczych mają także stosunkowo niewiele kalorii. Dlatego też często zalicza się je do polskich superfoods.
Garść owoców czarnej porzeczki pokrywa prawie 260 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Małe czarne jagody zawierają także witaminy z grupy B, beta-karoten, witaminę E i A. Są zasobne m.in. w potas, magnez, mangan, wapń, żelazo, czy cynk. Są także bogatym źródłem substancji o działaniu antyoksydacyjnym (flawonoidów i kwasów fenolowych).
2. Jak czarna porzeczka wpływa na zdrowie?
Zawarte w roślinie związki bardzo korzystnie wpływają na zdrowie. Czarna porzeczka m.in.:
- stymuluje układ odpornościowy – znaczna ilość witaminy C i innych przeciwutleniaczy wspomaga układ odpornościowy,
- redukuje stres oksydacyjny – witaminy C i E pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- działa przeciwzapalnie – kwas gamma-linolenowy zmniejsza nasilenie stanu zapalnego,
- poprawia wzrok i zapobiega chorobom oczu – witamina A wpływa na pracę siatkówki oka, antocyjany wspomagają leczenie jaskry, przeciwutleniacze pomagają w zespole suchego oka,
- wpływa na trawienie – flawonoidy działają rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego oraz jelita, pomagają zwalczać biegunkę,
- redukuje poziom cholesterolu – według niektórych źródeł olej tłoczony z nasion czarnej porzeczki może obniżać poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi,
- działa przeciwnowotworowo – antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie, zmniejszają uszkodzenia komórek.
3. Kto powinien uważać na czarną porzeczkę?
Choć soczyste owoce czarnej porzeczki są smaczne i bardzo zdrowe, to jednak nie każdy powinien po nie sięgać. Ostrożność w spożywaniu czarnych jagód powinny zachować osoby z niskim ciśnieniem, uciążliwą zgagą i refluksem, ze skazą krwotoczną lub przyjmujące leki rozrzedzające krew.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl