Pomaga przy zapchanych jelitach, chroni przed rakiem. Jedz codziennie

Ciecierzyca to prawdziwa królowa roślin strączkowych, która może z powodzeniem zastąpić mięso w codziennej diecie. Jest nie tylko pożywna, ale także wyjątkowo zdrowa, pełna białka i innych wartościowych składników. Jej delikatny smak sprawia, że można ją łatwo włączyć do menu, co czyni ją idealnym wyborem dla osób szukających roślinnych zamienników w kuchni.

Chroni przed rakiem i zapobiega miażdżycy. To prawdziwa królowa roślin strączkowychChroni przed rakiem i zapobiega miażdżycy. To prawdziwa królowa roślin strączkowych
Źródło zdjęć: © Getty Images

Zalety zdrowotne ciecierzycy

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, co czyni ją świetnym wyborem dla wegetarian i wegan. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu stanowi tzw. "kompletne białko". Oznacza to, że jest równie wartościowa, co białko pochodzące z mięsa, ale bez tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Dodatkowo, jej wysoka zawartość błonnika wspiera zdrowie jelit, ułatwiając trawienie i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Z kolei niski indeks glikemiczny sprawia, że jest to idealny wybór dla osób z cukrzycą lub dbających o prawidłowe wartości cukru we krwi.

Ciecierzyca jest również bogata w minerały takie jak żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dzięki temu nie tylko wspomaga układ nerwowy i kostny, ale także poprawia pracę serca. Zawarty w niej błonnik rozpuszczalny, rafinoza, odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jelit, a ciecierzyca może chronić przed chorobami takimi jak miażdżyca czy rak jelita grubego

Ciecierzyca. Dlaczego warto ją wybrać zamiast mięsa?

Jak wykorzystać ciecierzycę w kuchni?

Ciecierzyca jest niezwykle wszechstronna i może być wykorzystywana na wiele sposobów w kuchni. Można z niej przygotować hummus - popularną pastę, która doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczywa, warzyw czy krakersów. Można ją także dodać do sałatek, gulaszy, zup czy dań jednogarnkowych, zastępując mięso.

Ciecierzyca doskonale sprawdza się jako zamiennik mięsa w potrawach takich jak curry, gulasze, a nawet w burgerach warzywnych. Z jej ziaren można też przygotować pyszne i zdrowe przekąski, takie jak pieczona ciecierzyca z przyprawami.

Warto spróbować także deserów na bazie ciecierzycy, takich jak ciasteczka lub czekoladowe musy, które dzięki wysokiej zawartości białka i błonnika są nie tylko smaczne, ale także pożywne.

Ciecierzyca jako zamiennik innych produktów

Ciecierzyca z powodzeniem zastąpi mięso, dzięki swojemu bogatemu składowi białkowemu. Może być także alternatywą dla nabiału w dietach roślinnych - np. w formie pasty do kanapek.

Ciecierzyca może również zastąpić jajka w niektórych przepisach, np. w wegańskich ciastkach, dzięki wodzie z jej puszki (aquafaba), która idealnie ubija się na pianę i może być używana jako zamiennik białek jaj.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. healthline

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka