Falafel – wartości odżywcze, kalorie i przepis

Falafel to smażone kulki lub kotleciki z surowej, długo moczonej ciecierzycy. Ta wegańska potrawa jest znana nie tylko w krajach arabskich, ale i na całym świecie. Traktuje się ją często jako roślinną alternatywę dla kebabu. Jak zrobić idealny falafel? Jakie ma wartości odżywcze? Czy jest kaloryczny?

Falafel to smażone kulki lub kotleciki z surowej, długo moczonej ciecierzycyFalafel to smażone kulki lub kotleciki z surowej, długo moczonej ciecierzycy
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co to jest falafel?

Falafele to małe kotleciki lub kuleczki zrobione z surowej, namoczonej ciecierzycy, smażone w głębokim tłuszczu. Falafel idealny jest chrupiący z zewnątrz oraz miękki i aromatyczny w środku.

Te smaczne kotleciki pochodzą z Egiptu, gdzie uważa się je za danie narodowe, zdobyły jednak popularność na całym świecie. Można je jeść w wielu barach fast food, najczęściej w picie i kebabie, ale i z warzywami oraz sosami. Zdobył status gwiazdy diety wegetarian i wegan.

Falafel - przepis

Jak zrobić falafel? Aby zrobić falafel, potrzebne są takie składniki jak:

Domowy falafel krok po kroku

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • mała cebula,
  • łyżeczka soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • pół łyżeczki sody,
  • olej do smażenia (np. rzepakowy),
  • przyprawy: gotowa mieszanka przypraw do falafeli lub pieprz, kolendra, kardamon, cynamon, chili i kumin.

Najpierw trzeba przygotować ciecierzycę: wsypać ją do garnka, zalać dużą ilością zimnej wody z odrobiną sody oczyszczonej, dzięki której ziarna będą miękkie i delikatne. Trzeba je moczyć przez noc.

Następnie namoczoną, odcedzoną ciecierzycę trzeba rozdrobnić. Można to zrobić w melakserze lub blenderze, najlepiej jednak użyć maszynki do mielenia. Trzeba także dodać pozostałe składniki oraz przyprawy. To:

  • ½ łyżeczki kolendry,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ¼ łyżeczki chili,
  • ¼ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka kuminu.

Z gotowej masy trzeba formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub małe placuszki (trzeba je lekko rozpłaszczyć, ale dość mocno ścisnąć) i smażyć je partiami na patelni, na rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony.

Z czym podawać falafel? Można go jeść na wiele sposobów: z sałatą, warzywami, sosami, hummusem, a także w tortilli, bułce czy chlebkach pita. W restauracjach i barach często serwuje się go jako mezze, czyli małą przystawkę jedzoną przed daniem głównym. W barach serwujących kebab to składnik popularnego fast fooda, jakim jest kebab wegetariański.

Choć do zrobienia smacznych falafeli nie potrzeba specjalnych umiejętności, warto posłuchać rad specjalistów, którzy podpowiadają, by:

  • używać wyłącznie namoczonej ciecierzycy. Nie może być ciecierzyca z puszki czy słoika,
  • nie dodawać dużej ilości warzyw,
  • nie dosypywać mąki,
  • nie pomijać w przepisie sody, która przyspiesza proces smażenia strączków.

Wartości odżywcze w falafelu

Ciecierzyca, nazywana także cieciorką lub grochem włoskim, podobnie jak wszystkie strączkowe stanowi bogate źródło białka. To dlatego falafel jest ceniony w kuchni wegetariańskiej oraz wegańskiej nie tylko ze względu na smak, ale i walory odżywcze.

Cieciorka zawiera witaminy z grupy B, a także minerały:

  • potas (718 mg/100g),
  • fosfor 252 mg/100g),
  • wapń 57 mg/100g,
  • magnez (79 mg/100g),
  • żelazo (4,3 mg/100g),
  • błonnik (17 g/100g).

Z tego powodu ciecierzyca jest nie tylko odżywcza, ale i bardzo sycąca.

Ciecierzyca stabilizuje poziom cukru we krwi oraz obniża: ciśnienie, wchłanianie węglowodanów i poziom złego cholesterolu. Wspomaga walkę z niedokrwistością i wspiera profilaktykę chorób układu krążenia oraz cukrzycy. Ogromną zaletą włoskiego grochu jest również fakt, że jest to produkt bezglutenowy. Zawiera niewiele soli, co jest konieczne do utrzymania niskiego ciśnienia krwi.

Warto wiedzieć, że badania prowadzone na zwierzętach dowiodły, że częste spożywanie ciecierzycy pomaga zredukować tłuszcz wewnętrzny i zmniejsza oporność na insulinę.

Ile kalorii ma falafel?

Kaloryczność falafela dużej mierze zależy to od sposobu podania. Przyjmuje się, że w 100 g ugotowanej nieosolonej cieciorki jest 164 kcal, a 100 g nieugotowanej ciecierzycy ma 364 kcal. Cieciorka ma także niski indeks glikemiczny (IG = 30). Jeszcze mniej kalorii będzie zawierał falafel pieczony.

Falafel – w porównaniu z innymi daniami typu fast food – jest niskokaloryczny i zdrowy, ponieważ nie zawiera tłuszczów nasyconych. Sytuacja zmienia się, gdy jest spożywany w pieczywie, w towarzystwie dużej ilości tłustych sosów.

Wówczas staje się ciężkostrawnym i niekoniecznie zdrowym fast foodem.

Cieciorkę i falafel z warzywami czy hummusem w swojej diecie powinny uwzględnić, osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy lub chorują na cukrzycę. Jego spożywanie zaleca się ludziom, których dieta jest uboga w białko.

Przyjmuje się, że w 100 gramach falafela znajdują się 333 kalorie, w tym:

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 17 g (1 porcja)
Wartość energetyczna333 kcal56,6 kcal
Białko13,31 g2,26 g
Węglowodany31,8 g5,41 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz17,80 g3,03 g
Tłuszcze nasycone2,38 g0,41 g
Tłuszcze jednonienasycone10,17 g1,73 g
Tłuszcze wielonienasycone4,16 g0,71 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C1,60 mg0,27 mg
Równoważnik folianów104 µg17,68 µg
Witamina B1 - tiamina0,15 mg0,03 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,17 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,04 mg0,18 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,29 mg0,05 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,13 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy93,0 µg15,81 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A13,00 i.u.2,21 i.u.
Witamina A1,00 µg RAE0,17 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń54,0 mg9,18 mg
Żelazo3,42 mg0,58 mg
Magnez82,0 mg13,94 mg
Fosfor192 mg32,6 mg
Potas585 mg99,45 mg
Sód294 mg50,0 mg
Cynk1,50 mg0,26 mg
Miedź0,26 mg0,04 mg
Mangan0,69 mg0,12 mg
Selen1,00 µg0,17 µg
Woda34,6 g5,89 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka