Trwa ładowanie...

Pomidor malinowy - właściwości, wygląd, pomysły na przepisy

Pomidor malinowy to jedna z najbardziej znanych odmian pomidora na świecie. Charakteryzuje się słodkim smakiem i miekkim miąższem. Poszczególne rodzaje pomidorów malinowych mogą się różnić od siebie rozmiarem oraz okresem dojrzewania, ale każdy z nich jest świetnym pomysłem na zdrowy posiłek pełen witamin. Zobacz, co zawierają pomidory malinowe i z czym najlepiej je jeść.

Zobacz film: "Tak wybierzesz najlepszego pomidora"

spis treści

1. Jak wygląda pomidor malinowy?

Pomidory malinowe mogą być mniejsze lub większe od tradycyjnych pomidorów, ale zawsze różnią się kolorem. Ich barwa jest ciemniejsza, ma malinowy odcień (stąd nazwa). Są także dużo bardziej miękkie, a ich powierzchnia jest żebrowata - czasem nazywa się ją sercowatą.

Miąższ pomidorów malinowych jest mięsisty, wyjątkowo soczysty i ma lekko słodki posmak. Istnieje kilka jego odmian, w tym między innymi:

  • malinowy olbrzym,
  • malinowy retro,
  • malinowy ożarowski.

Każda z odmian różni się od siebie nie tylko rozmiarem, ale także sposobem uprawy i okresem dojrzewania, ale wszystkie mają podobny smak i takie same właściwości zdrowotne.

2. Witaminy i minerały w pomidorach malinowych

Pomidory malinowe to doskonałe źródło witamin i minerałów, przede wszystkim likopenu, który wzmacnia odporność całego organizmu. Dodatkowo zawierają w sobie sporo witaminy C, która chroni przed infekcjami.

Pomidory malinowe to także bogate źródło:

Rekomendowane przez naszych ekspertów

3. Właściwości pomidorów malinowych

Pomidory malinowe znacznie poprawiają funkcjonowanie całego organizmu. Witamina C oraz likopen wspierają odporność, chronią przed infekcjami, a także działają antyoksydacyjnie. Kwas foliowy jest ważny dla kobiet w ciąży lub tych, które starają się o dziecko. Wspiera płodność i pomaga utrzymać ciążę.

Witamina K działa krwiotwórczo i przeciwdziała anemii, a szereg witamin odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

4. Pomidory malinowe w kuchni

Pomidory malinowe świetnie nadają się do kanapek, sałatek, aromatycznych sosów czy dipów. Można je gotować, dusić, smażyć, blendować na gładki krem, a z dodatkiem odpowiednich przypraw stanowią idealny pomysł na codzienne posiłki. Większe odmiany można faszerować ryżem lub kaszą, a te mniejsze kroić do spaghetti, przygotowywać z nich zupę lub wykorzystać jako dodatek do obiadu.

Ich słodki smak przełamuje słone i ostre dodatki, dzięki temu uzyskujemy najlepszy balans na naszym talerzu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.