Trwa ładowanie...

Zwiększa ryzyko raka. Polacy dodają do pomidorowej

Avatar placeholder
08.06.2023 20:13
Kancerogenna substancja w popularnym produkcie. To popularny składnik pomidorowej
Kancerogenna substancja w popularnym produkcie. To popularny składnik pomidorowej (Licencjodawca, Tomsmith585)

Nikt tak nie docenia zup jak Polacy. Na rodzimych stołach często króluje pomidorowa. Niestety okazuje się, że w tej potrawie mogą się znajdować substancje, które powszechnie uważane są za rakotwórcze.

spis treści

1. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia nowotworów

Nie tylko palenie papierosów, nadużywanie alkoholu i predyspozycje genetyczne mogą być przyczyną raka. Za rozwój nowotworów może być także odpowiedzialna nasza dieta, a wszystko przez szkodliwe substancje, które znajdują się w spożywanych przez nas produktach.

Produkty kancerogenne znajdują się w diecie praktycznie każdego człowieka – tłuste, smażone i przetworzone potrawy. Warto więc zwracać uwagę na to, co jemy, by uniknąć podwyższonego ryzyka nowotworów.

W popularnej pomidorówce również mogą znajdować się substancje sprzyjające rozwojowi raka i wielu innych poważnych chorób. Chodzi tutaj o pomidory w puszce. Jak ostrzegają dietetycy i lekarze, lepiej ich unikać.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Przygotowywanie zupy pomidorowej, której bazą są pomidory w puszce, może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia. Przyczyną są opakowania, do których produkcji wykorzystywany jest bisfenol A.

2. Uważaj na to, co dodajesz do pomidorówki

Liczne badania naukowe potwierdziły, że związek chemiczny przyczynia się do rozwoju wielu nowotworów. W puszkach aluminiowych oprócz bisfenolu A znajdziemy także glin, który w nadmiarze jest toksyczny dla organizmu.

Do zup często też trafiają spore ilości białej śmierci. Mowa oczywiście o soli. Zbyt duża ilość przyprawy wiąże się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, kamicą nerkową oraz podwyższonym ryzykiem raka żołądka. Światowa Organizacja Zdrowia przestrzega, by nie przekraczać dziennej dawki, która wynosi pięć gramów.

Następnym razem do gotowania pomidorowej lepiej sięgać po świeże składniki, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. W ten sposób oszczędzimy sobie wielu szkód. Pamiętajmy też, by nie przesadzać z solą.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze