Składniki odżywcze, których nie dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego

Pokarmy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego różnią się pod wieloma względami, a najbardziej w kwestii wartości odżywczej. Dla optymalnego żywienia warto przestrzegać zrównoważonej diety zawierającej produkty z obu kategorii.

Oto popularne substancje odżywcze, które w pokarmach zwierzęcych występują rzadko bądź wcale.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie mięsa / Shutterstock

/ 3Witamina C

Witamina C to przeciwutleniacz niezbędny do utrzymania prawidłowego zdrowia. Jednak nie występuje w przydatnych ilościach w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Sporo tej witaminy zawiera surowa wątroba, rybia ikra i jajka. W niewielkich ilościach można ją znaleźć również w surowym mięsie i rybie. Najbogatszym źródłem witaminy C są jednak świeże owoce i warzywa.

/ 3Flawonoidy

Obraz
© Zdjęcie owoców / Shutterstock

Flawonoidy to najczęściej spotykane w roślinach antyoksydanty. Są obecne niemal w każdym pokarmie roślinnym. Ich spożycie jest związane z wieloma korzyściami dla zdrowia. Są odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, polepszają stan i pracę mózgu oraz jelita grubego. Najpowszechniejsze flawonoidy to:- katechina – jej główne źródła to morele, jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie, kawa, kakao i czerwone wino, - kwercetyna – znajduje się w większości produktów roślinnych, a najbogatsze jej źródła pokarmowe to kapary, cebula, kakao, żurawina i jabłka. Można ją również kupić w postaci suplementu diety, - hesperydyna – występuje niemal wyłącznie w owocach cytrusowych, w szczególności pomarańczach i cytrynach, - cyjanidyna – znajduje się w kolorowych owocach i warzywach. Najbogatszym źródłem są owoce o ciemnej barwie, takie jak jeżyny, czarna porzeczka i jagody.

/ 3Błonnik pokarmowy

Obraz
© Zdjęcie źródeł błonnika / Shutterstock

Uważa się, że błonnik, który znajduje się w produktach roślinnych przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Powoduje obniżenie cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca, zaparć, raka jelita grubego, zwiększa uczucie sytości po posiłku i wspomaga odchudzanie. Ważne rodzaje błonnika to betaglukan, pektyna, inulina oraz skrobia oporna.

Wiele rodzajów błonnika to także prebiotyki, co oznacza, że są zdolne do poprawy zdrowia jelita grubego przez stymulowanie rozwoju pożytecznych bakterii.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka