Składniki odżywcze, których nie dostarczają produkty pochodzenia zwierzęcego
Pokarmy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego różnią się pod wieloma względami, a najbardziej w kwestii wartości odżywczej. Dla optymalnego żywienia warto przestrzegać zrównoważonej diety zawierającej produkty z obu kategorii.
Oto popularne substancje odżywcze, które w pokarmach zwierzęcych występują rzadko bądź wcale.
Witamina C
Witamina C to przeciwutleniacz niezbędny do utrzymania prawidłowego zdrowia. Jednak nie występuje w przydatnych ilościach w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Sporo tej witaminy zawiera surowa wątroba, rybia ikra i jajka. W niewielkich ilościach można ją znaleźć również w surowym mięsie i rybie. Najbogatszym źródłem witaminy C są jednak świeże owoce i warzywa.
Flawonoidy
Flawonoidy to najczęściej spotykane w roślinach antyoksydanty. Są obecne niemal w każdym pokarmie roślinnym. Ich spożycie jest związane z wieloma korzyściami dla zdrowia. Są odpowiedzialne za obniżenie ryzyka chorób serca, polepszają stan i pracę mózgu oraz jelita grubego. Najpowszechniejsze flawonoidy to:- katechina – jej główne źródła to morele, jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie, kawa, kakao i czerwone wino, - kwercetyna – znajduje się w większości produktów roślinnych, a najbogatsze jej źródła pokarmowe to kapary, cebula, kakao, żurawina i jabłka. Można ją również kupić w postaci suplementu diety, - hesperydyna – występuje niemal wyłącznie w owocach cytrusowych, w szczególności pomarańczach i cytrynach, - cyjanidyna – znajduje się w kolorowych owocach i warzywach. Najbogatszym źródłem są owoce o ciemnej barwie, takie jak jeżyny, czarna porzeczka i jagody.
Błonnik pokarmowy
Uważa się, że błonnik, który znajduje się w produktach roślinnych przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Powoduje obniżenie cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca, zaparć, raka jelita grubego, zwiększa uczucie sytości po posiłku i wspomaga odchudzanie. Ważne rodzaje błonnika to betaglukan, pektyna, inulina oraz skrobia oporna.
Wiele rodzajów błonnika to także prebiotyki, co oznacza, że są zdolne do poprawy zdrowia jelita grubego przez stymulowanie rozwoju pożytecznych bakterii.