4 z 6Właściwości fasolki
Ale to nie jedyne cudowne właściwości fasolki. Pomaga ona regulować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości wapnia i fosforu wpływa na stan kości, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom, które są szczególnie podatne na różnego typu złamania i urazy. Spełnia również ważną funkcję w zwiększaniu odporności organizmu. Poza tym wzmacnia serce i wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego.
Obecne w fasolce roślinne hormony, fitoestrogeny, wykazują działanie przeciwnowotworowe, zapobiegając pojawieniu się raka piersi. Łagodzi także objawy związane z okresem menopauzalnym. Osoby zajmujące się zielarstwem polecają fasolkę szparagową w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, problemów z nerkami oraz reumatyzmu. Zwiększa ona ilość wydzielanego moczu, z którym eliminuje się z organizmu szkodliwe produkty metaboliczne. W przypadku przewlekłych chorób pęcherza jest zalecane picie wywaru przygotowanego z suszonej fasolki.