Wystarczy 6 plasterków. Naukowcy potwierdzają właściwości

Jest powszechnie znane, że za sprawą składników takich jak likopen, różne witaminy oraz potas, pomidory pozytywnie oddziałują na układ krążenia. Nowe badania potwierdzają znaczące korzyści płynące z dodania pomidorów do codziennej diety, a mianowicie na poziomie ciśnienia krwi w tętnicach.

Pomidor to jedno z najczęściej spożywanych, szeroko dostępnych i niedrogich warzywPomidor to jedno z najczęściej spożywanych, szeroko dostępnych i niedrogich warzyw
Źródło zdjęć: © Getty Images

Grupa badawcza skupiła się na osobach z nadciśnieniem

Zespół badawczy z Uniwersytetu w Barcelonie objął swoim badaniem grupę siedmiu tysięcy osób w wieku 55 do 80 lat. Wśród nich aż ponad 82 procent cierpiało na podwyższone ciśnienie tętnicze krwi:

  • pierwszego poziomu (ze skurczowym ciśnieniem krwi w zakresie 140–159 mmHg oraz rozkurczowym 90–99 mmHg),
  • drugiego poziomu (ze skurczowym ciśnieniem krwi między 160 a 179 mmHg i rozkurczowym od 100 do 109 mmHg),
  • trzeciego poziomu (ze skurczowym ciśnieniem 180 mmHg lub wyższym i rozkurczowym 110 mmHg lub więcej).

Prośbą do uczestników było prowadzenie dzienników dotyczących ich diety, w tym informacje o częstości spożywania pomidorów. W ciągu trzech lat, naukowcy śledzili dietę oraz wartości ciśnienia tętniczego uczestników.

Pomidory obniżają ciśnienie tętnicze krwi
Pomidory obniżają ciśnienie tętnicze krwi © Pixabay

Zabezpieczają przed nadciśnieniem i wspomagają jego leczenie

Wyniki wykazały, że spożywanie 114 g, czyli około sześciu plasterków pomidora dziennie, może zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia o 36 procent. Korzystny wpływ odnotowano również wśród osób już dotkniętych nadciśnieniem, lecz jedynie w przypadku pierwszego stopnia.

- Fakt, że u pacjentów z nadciśnieniem drugiego oraz trzeciego stopnia nie odnotowano znaczącego spadku wartości ciśnienia tętniczego wiąże się najprawdopodobniej z wiekiem osób badanych. Większość ochotników już na początku badania miała długotrwałe nadciśnienie. Zaobserwowano u nich również wysokie czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, które utrudniają osiągnięcie znaczących zmian – zwracają uwagę badacze.

- Pomidor to jedno z najczęściej spożywanych, szeroko dostępnych i niedrogich warzyw na świecie i stanowi ważny składnik najlepszych diet, takich jak dieta śródziemnomorska – zwraca uwagę współautorka badań, prof. Rosa Maria Lamuela-Raventós z Uniwersytetu w Barcelonie.

Zaleca się spożywanie pomidorów, jako warzywo o szczególnej wartości dla zdrowia serca, głównie za sprawą obecności potasu. Działanie likopenu, pigmentu nadającego pomidorom ich barwę, charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi oraz przeciwzapalnymi. Co ciekawe, podgrzewanie pomidorów sprawia, że ilość związku rośnie, poprawia się też jego przyswajalność, dlatego działanie prozdrowotne będzie miał sos pomidorowy, a nawet dobrej jakości koncentrat czy ketchup.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Wyślij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka