Produkty, dzięki którym przetrwasz mrozy

Nie tylko rosół czy gorąca herbata potrafią rozgrzać w zimowy dzień. Do wyboru jest wiele produktów, które pozytywnie wpływają na organizm i powinniśmy jeść je właśnie teraz, gdy za oknami mróz i śnieg. Nie tylko chronią przed zimnem, ale również wzmacniają naturalną odporność organizmu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie kobiety / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 6Owsianka

Zimowy dzień warto rozpocząć od ciepłego śniadania. Owsianka nie tylko sprawi, że nie będziesz głodny przez wiele godzin, ale również uchroni przed utratą ciepła. Płatki owsiane pobudzają przemianę materii, co przekłada się na wyższą temperaturę ciała. Miseczka owsianki to porcja witamin, minerałów i antyoksydantów, które korzystnie wpływają na odporność organizmu. Do płatków owsianych warto dodać miód, orzechy i świeże owoce – takie śniadanie da nam energię na cały mroźny dzień.

/ 6Banany

Obraz
© Zdjęcie bananów / Shutterstock

Popularne owoce dostarczają witamin z grupy B oraz magnezu – składników ważnych dla prawidłowego działania tarczycy, która odpowiada za regulację temperatury organizmu podczas chłodów. Wystarczy zjeść jednego banana, by pokryć około 10 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez. Owoce to doskonały element śniadania, a także zdrowa przekąska w ciągu dnia. Sprawdzą się też jako deser – smażone na oleju kokosowym z dodatkiem cynamonu.

/ 6Kasze i produkty z pełnego ziarna

Obraz
© Zdjęcie sałatki / Shutterstock

Rośliny strączkowe, kasze i produkty pełnoziarniste zawierają dużo błonnika, który nie tylko zapewnia długotrwałe uczucie sytości, ale również wpływa na temperaturę ciała. Trawienie żywności bogatej w ten składnik wymaga dłuższej i wzmożonej pracy przez organizm, czego skutkiem ubocznym jest wydzielanie ciepła. W 2011 roku naukowcy z Uniwersytetu Narodowego w Atenach wykazali, że po zjedzeniu posiłku bogatego w węglowodany wzrasta temperatura ciała i nie odczuwamy zimna. Jeśli dbamy o sylwetkę, wybierajmy produkty bogate w węglowodany złożone.

/ 6Imbir

Obraz
© Zdjęcie herbaty z imbirem / Shutterstock

Korzeń imbiru ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto go dodać do zimowego menu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty i koktajli, ale można go też stosować do różnych potraw (zwłaszcza kuchni azjatyckiej). Imbir nie tylko rozgrzewa, ale również chroni przed sezonowymi infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

/ 6Cynamon

Obraz
© Zdjęcie cynamonu / Shutterstock

Aromat cynamonu często towarzyszy nam w chłodne dni. Korzenny zapach poprawia nastrój, ale przyprawa powinna się znaleźć w potrawach z innego powodu. Cynamon stymuluje procesy metaboliczne, co generuje wytwarzanie ciepła przez organizm. Zimą możemy używać go w dużych ilościach – dodawać go do kawy, kakao, owsianki, deserów i dań wytrawnych. Poza cynamonem również inne przyprawy mają właściwości rozgrzewające, dlatego należy często sięgać po kolendrę, kurkumę, goździki i gałkę muszkatołową.

/ 6Kmin rzymski

Obraz
© Zdjęcie kminu rzymskiego / Shutterstock

Wbrew obiegowym opiniom, ostre przyprawy wcale nie pomogą się rozgrzać. Po zjedzeniu dania z papryczką chili zwiększa się produkcja potu, co zimą może nawet doprowadzić do wychłodzenia organizmu. Lepiej stosować przyprawy, które nie są aż tak „ogniste” i nie sprawiają, że zalewają nas poty. Jedną z nich jest aromatyczny kmin rzymski – jego orientalny, korzenny aromat świetnie współgra z typowymi daniami na zimę, takim jak gulasze, sosy warzywne czy zupy.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka