Produkty, które powinny być zawsze na talerzu razem (WIDEO)
Poznaj produkty, które zawsze powinny być na talerzu razem. Gdy jemy produkty o wysokiej zawartości węglowodanów, takie jak chleb poziom glukozy w naszej krwi szybko wzrasta, niestety po chwili równie szybko spada, powodując uczucie głodu i sprawiając, że jemy więcej niż powinniśmy. Tymczasem ocet zapobiega skokom glukozy we krwi, dzięki czemu przez dłuższy czas czujemy się najedzeni.
Poza wysoką zawartością witaminy C pomidory dostarczają także betakarotenu, który skutecznie wzmacnia układ odpornościowy, jednak aby ten składnik był lepiej przyswajalny powinien być spożywany z tłuszczem, takim jak oliwa z oliwek. Dobre bakterie zapobiegają problemom żołądkowym i poprawiają funkcje obronne układu pokarmowego, aktywność tych bakterii można zwiększyć poprzez spożywanie produktów probiotycznych i prebiotycznych.
Probiotyki znajdują się w większości jogurtów, jednak do swoich funkcji potrzebują one prebiotyków, zawartych między innymi w bananach. Wraz z wiekiem tracimy chude mięśnie, które pozwalają nam szybciej tracić kalorie, aby zachować jak największą ich ilość należy upewnić się, że 25-35% spożywanych przez nas kalorii pochodzi z białka. Pokarmy roślinne, takie jak ryż dostarczają dużej ilości tego związku, jednak wielu z nich brakuje kilku cennych aminokwasów.
W przypadku ryżu jest to lizyna, z drugiej strony dużej ilości tego aminokwasu dostarcza groszek. Dlatego połączenie ryżu i groszku to najlepsze źródło wartościowego białka. Grillowanie mięsa nad otwartym płomieniem prowadzi do produkcji groźnych substancji rakotwórczych, jednak przy pomocy niektórych ziół możliwe jest zmniejszenie rakotwórczego działania zwęglanego mięsa. Na przykład zawarte w rozmarynie antyoksydanty, kwas rozmarynowy i kwas karnozowy pochłaniające groźne wolne rodniki, wytwarzane w skutek grillowania.
Jabłka są bogatym źródłem flawonoidów o działaniu przeciwzapalnym, nazywanych kwercetyną. Szczególnie dużo korzystnych związków zwartych jest w skórce owoców. Tymczasem w czekoladzie znajdują się flawonoidy o nazwie katechiny, w połączeniu z kwercetyną poprawiają one funkcje układu krążenia i działają przeciwzakrzepowo. Spożywanie bogatego w witaminę C soku pomarańczowego wraz z miską naturalnej, czyli nieprzetworzonej owsianki to doskonały sposób na oczyszczenie tętnic i uchronienie się przed zawałem serca.
W wyniku badań okazało się, że połączenie obu produktów zapobiega temu problemowi dwukrotnie skuteczniej niż spożywanie każdego z nich osobno, jak to możliwe? Otóż zawarte w obu pokarmach związki nazywane fenolami stabilizują poziom cholesterolu LDL, który wpływa negatywnie na układ krążenia.