Produkty słodzone fruktozą. Dlaczego powinniśmy ich unikać? (WIDEO)
Dziś świadomość konsumentów znacznie wzrosła. Robiąc zakupy, unikamy produktów zawierających cukier, jednak zapominamy, że jego zamienniki nie zawsze są zdrowsze. W wielu produktach cukier zastępuje fruktoza, czy też syrop glukozowo-fruktozowy, który jest bardzo szkodliwy dla naszego organizmu. Wiele osób nie wie, że tylko fruktoza zawarta w owocach jest zdrowa i można ją spożywać w dużych ilościach. W postaci syropu jest ona nie tylko łatwiej rozpuszczalna w produkcie, ale też szybciej wchłaniana przez nasz organizm, zaburzając wydzielanie insuliny.
Ponadto takie połączenie glukozy i fruktozy zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i cukrzycy. Należy również wiedzieć, że fruktoza odkłada się w wątrobie i powoduje jej uszkodzenia. Spożywając fruktozę, zaburzamy również wydzielanie hormonu sytości, czyli leptyny, przez co wciąż odczuwamy głód i jemy jeszcze więcej. Niestety pomimo wielu wad, syrop glukozowo-fruktozowy można znaleźć nawet w produktach nie słodkich, jak kiełbasy, wędliny, płatki, czy musztarda. Obejrzyj wideo.