2 z 8Dulse
Algi dulse to bogactwo wielu witamin, składników mineralnych, niezbędnych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz innych naturalnych substancji wykazujących właściwości przeciwutleniające. W algach znajduje się też wysokie stężenie jodu oraz manganu.
Dulse zapobiega szkorbutowi, leczy chorobę morską oraz rozprzestrzeniającego się wirusa opryszczki. Dzięki dużej zawartości witaminy C, sprzyja wchłanianiu się żelaza przez organizm. Wzmacnia wzrok, a podawany w formie wywarów działa leczniczo przy wysokich gorączkach. To idealny produkt dla osób osłabionych, z anemią lub po operacjach. Wspiera także florę bakteryjną jelit.
Dulse są czerwono-brązowymi algami, które spożywa się w postaci całych liści bądź proszku. Z powodzeniem możemy dodawać je do sałatek, zup, zapiekanek albo jeść prosto z opakowania. Mają słony smak.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść wodorosty? Jak wybrać właściwe?