5 z 8Jagody goji
Jagody goji stosowano w medycynie japońskiej i chińskiej już wieki temu. Owoce wykazują silne działanie antynowotworowe. Potwierdzają to badania z 1994 roku opublikowane w „Chinese Journal of Oncology”. Najlepsze efekty w walce z rakiem przynosi spożywanie jagód goji w połączeniu z innymi metodami terapii.
W owocach znajdują się lipotropy - naturalne związki, które pomagają w przetwarzaniu komórek tłuszczu do postaci podlegającej szybszemu spalaniu. Jagody goi obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz homocysteiny, czyli białka uszkadzającego naczynia krwionośne. Chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, jagody goi zapewniają zdrowe oczy oraz zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Spożywane regularnie podnoszą też poziom testosteronu, co powoduje zwiększenie libido.
Zobacz także: Odkryj wszystkie sekrety super foods