6 z 7Chleb tostowy i mrożone produkty
Chleb tostowy zwykle jest szczelnie owinięty folią i ma długi okres przydatności do spożycia.
W składzie takiego produktu znajdziemy utwardzony tłuszcz roślinny, a także białą mąkę, emulgatory i regulatory kwasowości. Podobny skład mają gotowe bułki do hamburgerów i hot-dogów oraz tortilla.
Tłuszcz palmowy znajdziemy też w mrożonkach. Dodaje się go do mrożonych warzyw, ciast, m.in. na pizzę i gotowych dań do odgrzania np. w mikrofalówce.
Przed jakimkolwiek zakupem produktu zwróć uwagę na jego skład. Olej palmowy może występować pod kilkoma postaciami: częściowo utwardzony olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, utwardzony tłuszcz palmowy. Producenci często próbują ''schować'' go w składzie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Nietypowy objaw chorej trzustki. Może świadczyć o rozwijającej się cukrzycy