Trwa ładowanie...

Prosecco – jakie są rodzaje wina i jak je pić?

Avatar placeholder
09.09.2021 12:17
Prosecco to włoskie wino musujące.
Prosecco to włoskie wino musujące. (adobestock)

Prosecco to włoskie wino, które powstaje ze szlachetnego szczepu winogron glera, zwanym również Prosecco. Produkuje się je w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Ponieważ wyróżnia się kilka rodzajów tego popularnego trunku, prosecco można podawać do wielu różnych dań i deserów. Co warto o nim wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest Prosecco?

Prosecco to włoskie białe lub różowe wino musujące, rzadziej lekko musujące lub stołowe. Zazwyczaj jest wytrawne lub półwytrawne. Można je pić schłodzone, ale i dodawać do różnych koktajli. Te najczęściej podaje się jako aperitif – w celu pobudzenia apetytu.

Jego popularność rozpoczęła się od produkowanego w XIX wieku Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene. Dziś prosecco jest chronioną nazwą pochodzenia geograficznego, zarezerwowaną dla win musujących produkowanych w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska.

Zobacz film: "Fakty o zdrowiu - Słabe wino też dobre"

Trzy strefy produkcji zostały wyróżnione i mogą nazwę Prosecco DOC poprzedzać swoją nazwą. To Conegliano, Valdobbiadene, Colli Asolani i Asolo. Jaka jest cena prosecco? Znawcy mówią, że tam, gdzie zaczynają się ceny prawdziwego szampana, tam kończą się ceny za prosecco. Butelkę wina można kupić już za 20 złotych.

2. Rodzaje wina prosecco

Prosecco jest produkowane metodą Charmata. Polega ona na tym, że sok wyciśnięty z gron jest tłoczony do stalowych kadzi, gdzie następuje fermentacja. Następnie wino przelewa się do kadzi specjalnie uszczelnionych, po czym dodaje się drożdże i cukier, które rozpoczynają ponowną fermentację.

Dopiero potem gotowe wino musujące jest butelkowane. Oznacza to, że druga fermentacja zachodzi nie w butelce, a w zbiornikach ciśnieniowych. Kluczową rolę w procesie produkcji prosecco odgrywa odpowiednia odmiana winogron.

Glera musi stanowić minimum 85% surowca. Pozostałe, uzupełniające szczepy winogron to: bianchetta trevignana, perera, chardonnay czy pinot noir. Wyróżnia się kilka rodzajów wina. W zależności od zawartości dwutlenku węgla rozróżnia się prosecco:

  • spumante, czyli musujące: ciśnienie minimum 3 bar,
  • frizzante, czyli delikatnie musujące (perliste): ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar,
  • tranquillo (spokojne): bez dwutlenku węgla.

W zależności od poziomu cukru resztkowego stosuje się określenia:

  • brut: mniej 12 g cukru resztkowego na litr. Dobrze komponuje się ze świeżymi sałatami, owocami morza oraz białymi rybami (prosecco wytrawne),
  • extra dry: 12-17 g/l cukru resztkowego. To najbardziej popularna wersja prosecco. Pasuje do zup, owoców morza, makaronów i serów (prosecco łagodnie wytrawne),
  • dry: 17-32 g/l. Prosecco dry jest najsłodszą odmianą prosecco. Podaje się je jako aperitif i do deserów (prosecco półsłodkie),
  • demi-sec: 32-50 g/l (prosecco półwytrawne).

Minimalny poziom alkoholu gatunkowego prosecco wynosi 10,5 % (dla stołowego i frizzante) oraz 11 % (dla musującego). Z czym pić prosecco? Prosecco to wino lekkie, o ciekawym owocowo-kwiatowym aromacie.

Świetnie współgra z delikatnymi mięsami, rybami, owocami morza, a także owocami. Warto je łączyć z lekkimi potrawami i przekąskami, takimi jak szynka parmeńska z melonem czy szparagi. Sprawdzi się również podane do deseru. Wiele zależy od rodzaju wina.

3. Drinki z prosecco

Z czym pić prosecco? Wino doskonale smakuje podawane w kieliszkach do wina musującego (można pokusić się także o kieliszki do prosecco). Wino musi być schłodzone, w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Wyborne jest także w połączeniu z innymi alkoholami i napojami. To podstawa popularnych koktajli i drinków, takich jak:

  • Martini Royale, który powstaje z 1 części prosecco, 1 części Martini Royale Bianco oraz soku z limonki z lodem,
  • Mimoza. To prosecco z sokiem pomarańczowym podawane w proporcji 1:2 (1 część soku pomarańczowego na 2 części prosecco),
  • Aperol Spritz. To najpopularniejszy włoski drink z prosecco, który powstaje z połączenia 3 części prosecco, 2 części Aperola (to włoski aperitif produkowany przez firmę Barbieri, która wytwarza również Campari. W jego skład wchodzi goryczka, gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół) oraz 1 części wody gazowanej. Podaje się go z kostkami lodu i plastrem pomarańczy.

Jak zrobić drink Aperol Spritz?

Na trzy części prosecco powinny przypadać dwie części Aperolu i jedna część wody gazowanej. W szklance do drinków należy umieścić kostki lodu i zalać je schłodzonym prosecco, Aperolem i wodą. Wystarczy dodać połówki plasterków pomarańczy, opcjonalnie nadzianą na wykałaczkę zieloną oliwkę. I gotowe.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze