- dietetyk Monika Papuga-Sobczak
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Proso – zboże zdrowia i urody
Proso zwyczajne pochodzi ze Środkowej Azji, gdzie od wieków cenione jest za lecznicze właściwości. W Polsce dopiero od niedawna wykorzystuje się je do produkcji mąki, kaszy jaglanej, piwa czy paszy. Jego główną zaletą jest fakt, że nie posiada glutenu. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu reguluje pracę nerek. Proso obniża poziom cholesterolu, wykazuje działanie antywirusowe i przeciwgrzybicze, a także kojąco działa na przewód pokarmowy. Polecane jest w profilaktyce nowotworowej, a także pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Czy wiesz, dlaczego jeszcze warto włączyć je do diety?
Bogactwo witamin i minerałów
Jesteś przemęczony i zestresowany, masz dużo pracy i nauki, a doskwierają ci problemy z pamięcią i koncentracją oraz zwyczajnie brakuje ci sił witalnych? Koniecznie włącz do diety proso. Nasiona tej rośliny są bogate w lecytynę, łatwo przyswajalne białko (11 g na 100 g), witaminę E nazywaną „witaminą młodości” oraz witaminy z grupy B (zawierają jej dwa razy więcej niż nasiona z pszenicy lub żyta), które wzmacniają nasz system nerwowy. To także źródło składników mineralnych: manganu, cynku, magnezu (125 ml ugotowanego prosa zaspokaja ok. 10 proc. dziennego zapotrzebowania na magnez), fosforu, żelaza oraz krzemionki
Profilaktyka antynowotworowa
Z prosa przygotowuje się kaszę jaglaną, która jest jedynym wśród kasz pokarmem zasadotwórczym. Możemy ją wykorzystywać zarówno do dań obiadowych, jak i deserów. Większość obecnych w naszej codziennej diecie produktów (jak chociażby cukier, pieczywo, mięso, nabiał czy kawa) jest kwasotwórcza, co oznacza, że prowadzi do zakwaszenia organizmu. Kwasica metaboliczna jest jedną z przyczyn choroby nowotworowej, stąd też włączenie kaszy jaglanej do diety jest istotnym zabiegiem profilaktycznym.
Leczenie układu pokarmowego
Proso korzystnie wpływa na układ pokarmowy, przynosi ulgę żołądkowi, jelitom oraz śledzionie. Uprażone przed gotowaniem nasiona prosa są pomocne podczas biegunki, a zupa bądź kleik z kaszy jaglanej polecane są przy wymiotach i niestrawności. Proso jest lekkostrawne, a ze względu na brak glutenu nie uczula. Powinno znaleźć się w diecie osób chorych na celiakię (nietolerujących glutenu). Spożywanie prosa wpływa także na obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu, a także spowalnia przyswajanie węglowodanów, co obniża ryzyko cukrzycy typu 2.
Właciwości antywirusowe i przeciwgrzybicze
Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój bakterii w ustach, doskonale odświeża oddech. Ponadto proso polecane jest przy przeziębieniach – dzięki niemu pozbędziemy się kataru. Działanie antywirusowe sprawia, że proso wysusza nadmiar wydzieliny stąd też hamuje stany zapalne błon śluzowych. Zmagasz się z problemami z układem moczowym? Jedz proso! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia pracę nerek.
Warto pamiętać, że kasza jaglana wykazuje działanie przeciw śluzotwórcze, dzięki czemu organizm łatwiej pozbywa się nadmiaru gęstej wydzieliny.
Dla urody
Zimą, kiedy skóra jest przesuszona i skłonna do podrażnień, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na naszą dietę, która pozwoli przywrócić cerze promienny wygląd. Tak działa proso, które nazywane jest „zbożem urody”. Dzięki obecności krzemionki nie tylko korzystnie wpływa na kondycję skóry, ale także wzmacnia włosy i paznokcie. Proso to także źródło antyoksydantów, które chroniąc komórki w organizmie przed działaniem wolnych rodników, hamują proces starzenia się. Ze względu na szereg leczniczych właściwości oraz powszechną dostępność, kasza jaglana zaliczana jest do jednych z najzdrowszych polskich superfoods.