Trwa ładowanie...

Prosty trik. Suszone owoce będą smaczniejsze i pozbędziesz się z nich szkodliwych substancji

Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół, bez suszonych owoców. Dodajemy je do dań głównych, wypieków, czy przygotowujemy z nich tradycyjny kompot. Zanim jednak zdecydujemy się wrzucić je do potraw, warto wykonać jedną prostą rzecz. Dzięki temu zmiękną i będą dużo smaczniejsze. W dodatku usuniesz z nich większość konserwantów.

spis treści

1. Dlaczego należy namoczyć suszone owoce?

Suszone owoce są smacznym i odżywczym dodatkiem do bożonarodzeniowych potraw. Korzystne jest też sięganie po nie poza okresem świątecznym. Mają bowiem duże ilości błonnika, co usprawnia procesy trawienne. Należy jednak pamiętać o tym, że zanim trafią na stół, powinny być odpowiednio przygotowane.

Zobacz film: "Warto jeść suszone owoce"

Wielu producentów dodaje do suszonych owoców konserwanty, które chronią je przed pleśnią. Jednak spożywanie takich owoców nie jest korzystne dla zdrowia. Moczenie pozwala usunąć większą część tych niepożądanych substancji, ale też bakterii czy chorobotwórczych drobnoustrojów.

Co więcej, procedura ta nadaje owocom pulchności, miękkości oraz soczystości. Moczenie wydobywa z owoców głębię smaku. Odpowiednio długie pozostawienie ich w wodzie sprawia więc, że stają się nie tylko zdrowsze, ale także smaczniejsze.

2. Jak namoczyć suszone owoce?

Moczenie suszonych owoców to bardzo prosta czynność. Wystarczy przełożyć je do miski, a następnie zalać gorącą wodą. Całość należy zostawić przynajmniej na 30 minut. Warto upewnić się, że wszystkie kawałki owoców są równomiernie pokryte wodą. Po tym czasie owoce stają się odpowiednio miękkie oraz smaczne.

Niektóre suszone owoce, takie jak śliwki, wymagają znacznie dłuższego moczenia. W tym przypadku cała procedura powinna trwać co najmniej kilka godzin. Dlatego też najlepszym rozwiązaniem jest po prostu pozostawienie ich w wodzie na całą noc.

3. Jak bezpiecznie przechowywać suszone owoce?

Samodzielnie suszone owoce należy odpowiednio przechowywać, by uchronić je przed wilgocią czy pojawieniem się pleśni. Najlepiej sprawdzają się do tego opakowania, które ograniczają dostęp powietrza. Dzięki temu owoce zachowają swoją świeżość nawet przez rok.

Suszone owoce najbezpieczniej jest umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku, czy słoiku typu weck. Ponadto dobrze jest przechowywać je w pomieszczeniu, w którym temperatura jest niższa od temperatury pokojowej.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Moczenie suszonych owoców nadaje im pulchność i miękkość
Moczenie suszonych owoców nadaje im pulchność i miękkość (East News)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.