Trwa ładowanie...

Prowadzą do rozwoju raka. Tak napędzamy komórki nowotworowe

Avatar placeholder
13.12.2023 15:41
Często po nie sięgamy, a prowadzą do rozwoju raka, lepiej ograniczyć
Często po nie sięgamy, a prowadzą do rozwoju raka, lepiej ograniczyć (Getty Images)

Wiele naszych codziennych nawyków może prowadzić do zwiększenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Czynniki takie jak stres, brak odpowiedniej higieny snu, a także przetworzona żywność i zaniedbania w diecie, mogą prowadzić do sytuacji, w której nasze komórki stają się podatne na transformację nowotworową.

spis treści

1. Mięso jako czynnik sprzyjający rozwojowi raka

Rozwój nowotworu to nie proces, który zaczyna się i kończy w ciągu jednego dnia. Przekształcenie komórek w komórki nowotworowe jest wynikiem długotrwałego zaniedbywania naszego zdrowia. W nawykach żywieniowych przeciętnego mieszkańca Polski jest wiele elementów, które mogą narażać go na ryzyko zachorowania na tę bezwzględną chorobę.

Jednym z nawyków, który może zwiększyć ryzyko wystąpienia raka, zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego (takiego jak żołądek czy jelita), jest spożywanie mięsa w dużych ilościach. Badania dowodzą, że wysokie spożycie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworu. Istnieją listy czynników rakotwórczych i prawdopodobnie rakotwórczych.

Mięso czerwone przetworzone, takie jak wędliny, kiełbasy, parówki i tym podobne, są zaliczane do pierwszego z tych zestawień. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne twierdzi, że tygodniowa podaż mięsa czerwonego nie powinna przekraczać 350-500 g. Mięso surowe jest w grupie prawdopodobnie rakotwórczych, dlatego lepiej je wybierać od przetworzonego. Wybierz surowe mięso i przygotuj je w domu, zamiast sięgnąć po gotowy produkt, który często zawiera azotany.

Zobacz film: "Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania"

Jednak nie tylko czerwone mięso jest szkodliwe. Okazuje się, że zagrożenie może stanowić także żywność pochodzenia roślinnego i owoce morza. Zawierają one pierwiastki, które mogą szkodzić nie tylko układowi pokarmowemu, ale także nerwowemu. Są również kancerogenami.

2. Ostrzeżenie przed wędzonymi rybami, gorącymi napojami i zupami

Różne metody obróbki termicznej i chemicznej żywności mogą wpływać na ich potencjał kancerogenny. Gotowanie na parze jest w tym przypadku bezpieczniejsze niż długotrwałe wędzenie czy smażenie w głębokim oleju. Należy zachować ostrożność przy spożywaniu produktów wędzonych, ponieważ w dużej ilości są szkodliwe przez znajdujące się w nich wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.

Wędzone ryby i sery, jakkolwiek mogą smakować, tak nie powinno się ich jeść dużo. Smażone mięsa są szkodliwe także poprzez fakt, że podczas obróbki termicznej mogą powstawać w nich szkodliwe związki azotowe z aminokwasów.

Innym czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na raka żołądka jest tzw. "biały zabójca" - sól. Wysokie spożycie soli szkodzi. Niebezpieczna jest także dieta bogata w cukry proste i białe pieczywo, ale do tego należy podejść bardziej indywidualnie, ponieważ nie każdy może jeść inne pieczywo.

Biorąc pod uwagę, że mamy zimę, należy też uważać na gorące napoje, ponieważ mogą zwiększać ryzyko nowotworów przełyku. Napoje ciepłe są w porządku, ale bardzo gorące już niekoniecznie. Ryzyko nowotworu podnoszą także metale ciężkie, które mogą znajdować się w rybach oraz warzywach korzeniowych, które bardzo łatwo je chłoną.

Przypomnijmy - WHO zakwalifikowała picie bardzo gorących napojów (powyżej 60º C) jako czynnik potencjalnie rakotwórczy, a obszerne analizy na ten temat opublikowano w ''International Journal of Cancer''. Warto zatem przyjrzeć się swojej diecie. To, co dziś ląduje na naszych talerzach czy w kubkach, może mieć decydujący wpływ na to, jakim zdrowiem będziemy się cieszyli przez następne lata.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze