Prowadzi do długotrwałych zmian. "Mózg dosłownie się przebudowuje"

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że dieta bogata w cukry i tłuszcze nie służy naszemu zdrowiu. Jednak mimo tej świadomości, wielu z nas ma problem z wyeliminowaniem z diety słodkich przekąsek i czekoladek. Naukowcy zbadali, dlaczego tak ciężko nam zrezygnować z jedzenia słodyczy i chipsów.

Nie potrafisz powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Naukowcy odkryli przyczynęNie potrafisz powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Naukowcy odkryli przyczynę
Źródło zdjęć: © Getty Images

Konsekwencje codziennego spożywania słodyczy

Czy nasz mózg faktycznie preferuje niezdrowe przekąski? Dlaczego po zjedzeniu jednej czekoladki, mamy ochotę na kolejną? Naukowcy z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii, we współpracy z Uniwersytetem Yale, postanowili zbadać, dlaczego słodycze są tak uzależniające.

W ramach eksperymentu przez osiem tygodni jednej grupie badanych podawano codziennie słodki i tłusty budyń. Druga grupa otrzymywała budyń o tej samej kaloryczności, ale z mniejszą zawartością tłuszczu. Wszyscy uczestnicy badania byli regularnie kontrolowani, a ich aktywność mózgu była szczegółowo analizowana.

Po dwóch miesiącach naukowcy zauważyli, że zmiany w mózgu były znacznie silniejsze u osób z pierwszej grupy. Stwierdzono, że pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru najbardziej aktywizowały wydzielania dopaminy, która jest kluczowym elementem układu nagrody. Wpływa na naszą motywację i reakcje emocjonalne.

Cała prawda o żelkach

Jak mózg reaguje na słodkie i tłuste przekąski?

- Nasze badania wykazały, że mózg dosłownie się przebudowuje pod wpływem spożywania chipsów, czekoladek i innych słodyczy. W rezultacie mózg uczy się podświadomie preferować tego typu "satysfakcjonujące" czy "nagradzające" jedzenie - mówi dr Marc Tittgemeyer, jeden z autorów badania.

Naukowcy odkryli, że już po ośmiu tygodniach diety bogatej w cukry i tłuszcze, w mózgach badanych osób powstały nowe połączenia. To pokazuje, jak szybko dochodzi do "uzależnienia" od takiej diety oraz dlaczego tak trudno jest zmienić niezdrowe nawyki.

Naukowcy podkreślają, że regularne spożywanie tego typu produktów może prowadzić do długotrwałych zmian w strukturach mózgu. Mózg zaczyna interpretować żywność o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru jako nagrodę, co powoduje, że domaga się więcej. Wyniki tych badań zostały opublikowane w "Cell Metabolism".

- Nasza skłonność do spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, typowych składników dla tzw. diety zachodniej, może być wrodzona lub wynikać z nadwagi. Uważamy jednak, że najczęściej mózg uczy się tej preferencji – wyjaśnia dr Sharmili Edwin Thanarajah, liderka grupy badawczej.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka