Trwa ładowanie...

Przeciwnowotworowa mikstura. W Tajlandii pita na potęgę

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 27.01.2023 13:46
Tajska herbata to źródło polifenoli i witamin
Tajska herbata to źródło polifenoli i witamin (Adobe Stock)

Serwowana na zimno z mlekiem, dodatkami smakowymi i aromatycznymi przyprawami. W Tajlandii jest niezwykłym przysmakiem, w którym gustują miejscowi, ale także turyści. Jej sekret tkwi nie tylko w wyjątkowym smaku i aromacie. Tajska herbata to także źródło witamin, minerałów i roślinnych bioaktywnych związków.

spis treści

1. Przygotuj tajską herbatę w domu

Tajska herbata to rodzaj popularnej na całym świecie ice tea, czyli po prostu herbaty mrożonej. W Tajlandii można ją dostać niemal wszędzie, od restauracji aż po uliczne stragany. Przygotowuje się ją na bazie czarnej herbaty cejlońskiej, wody kwiatowej i korzennych dodatków, mleka, cukru oraz oczywiście lodu.

Ta herbata to tajski przysmak
Ta herbata to tajski przysmak (Getty Images)
Zobacz film: "Szmaragdowa herbata. Cenne właściwości"

Ma charakterystyczny kolor, bo rozcieńczona jest słodzonym, skondensowanym mlekiem, pachnie kardamonem, anyżem i nasionami tamaryndowca. Jej smak jest korzenny, słodki, a także lekko pikantny z ziemistymi nutami dzięki czarnej herbacie.

Do przygotowania w zaciszu domowym słynnego tajskiego napoju wystarczy półtorej łyżeczki liści cejlońskiej herbaty, które należy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka do kilkunastu minut. Do herbaty dodajemy szczyptę anyżu, kardamonu i nasion tamaryndowca. W tym czasie kubek napełniamy kostkami lodu, można dodać odrobinę mleka, lepiej jednak zrezygnować z mleka słodzonego na rzecz np. mleka kokosowego. Warto również pominąć dodatek cukru, bo w oryginale tajska herbata może zawierać nawet sześć łyżeczek cukru, czyli ok. 120 kcal.

2. Herbata tajska to źródło witamin i polifenoli

Smak herbaty nie jest jedynym jej atutem. Lisa Andrews, dietetyczka z Sound Bites Nutrition w rozmowie z portalem Healthline przyznała, że tajską herbatę warto pić z innego powodu. Czarna herbata to bogactwo polifenoli, które mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. To między innymi teaflawiny i tearubiginy.

Dzięki temu herbata może przyspieszać metabolizm i wspierać odchudzanie. Przede wszystkim jednak te roślinne związki mają działanie antynowotworowe, zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2, a także zapobiegają chorobom układu krążenia.

Poza czarną herbatą źródłem prozdrowotnych właściwości tajskiej herbaty są przyprawy, takie jak anyż gwiaździsty. W chińskiej medycynie tradycyjnej traktowany jest on jako środek przeciwwirusowy, a Lisa Andrews dodaje, że to także źródło kwasu szkimowego. Poza tym działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Wykazano, że pobudza syntezę witaminy A oraz K. Syntetyzowane na bazie kwasu szkimowego fenylopropanoidy mogą być przydatne w leczeniu insulinooporności, osteoporozy i nadciśnienia.

Kardamon z kolei jest źródłem flawonoidów, terpenoidów i karotenoidów. Dietetyczka wyjaśnia, że mogą one obniżać poziom trójglicerydów i wpływać na prawidłowy poziom glukozy we krwi. Nieco mniej znane w Polsce nasiona owoców tamaryndowca poza przeciwutleniaczami zawierają witaminę C oraz są źródłem polisacharydu, który korzystnie wpływa na mikrobiom jelitowy.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze