Przekreśla szanse na długowieczność. Włoscy naukowcy przedstawili ważne badania

Naukowcy z Libera Universita Mediterranea we Włoszech odkryli, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności może prowadzić do przyspieszenia procesu starzenia biologicznego. Badania oparto na analizie nawyków żywieniowych ponad 22 tysięcy osób w ramach projektu Moli-sani.

Badacze powiązali żywność UPF z szybszym starzeniem się organizmuBadacze powiązali żywność UPF z szybszym starzeniem się organizmu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Starsi niż wskazuje na to PESEL

Nowe badania wskazują, że dieta bogata w ultraprzetworzone produkty negatywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na wiek biologiczny człowieka. Wyniki opublikowane w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" sugerują, że osoby spożywające takie jedzenie starzeją się szybciej, niż wynikałoby to z ich wieku chronologicznego.

Naukowcy przeanalizowali dane zebrane w latach 2005-2010, koncentrując się na wpływie diety na kondycję organizmu. Analiza kwestionariuszy żywieniowych ujawniła, że częste spożywanie ultraprzetworzonej żywności, zawierającej składniki rzadko występujące w domowych kuchniach, takie jak utwardzone tłuszcze, maltodekstryna, barwniki czy słodziki, przyczynia się do przyspieszonego starzenia biologicznego.

Co istotne, dotyczy to nie tylko oczywistych produktów, jak przekąski i słodzone napoje, ale także tych uznawanych za "niewinne", np. paczkowanego chleba, jogurtów owocowych czy zamienników mięsa.

Substancje chemiczne zawarte w opakowaniach na fast food przyczyniają się do nadwagi

Wysokoprzetworzona żywność przyspiesza starzenie organizmu
Wysokoprzetworzona żywność przyspiesza starzenie organizmu © Getty Images

- Ustalenie, że przetworzona żywność nie tylko źle wpływa na zdrowie, ale i na biologiczny wiek organizmu, sugeruje związek wykraczający poza charakterystyczną (dla tego jedzenia) kiepską jakość odżywczą – mówi Simona Esposito, główna autorka artykułu cytowana przez Polsat News.

Żywność wysokoprzetworzona szkodzi

Współautorka badania, Marialaura Bonaccio, zwróciła uwagę, że intensywna obróbka przemysłowa pozbawia żywność wartości odżywczych i błonnika, co negatywnie wpływa na metabolizm glukozy oraz funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Podkreśliła również, że produkty te są często pakowane w plastik, który może uwalniać toksyczne substancje szkodliwe dla organizmu.

Licia Lacoviello, kolejna z badaczek, zauważyła, że nawet niektóre produkty bogate w składniki odżywcze mogą być sklasyfikowane jako ultraprzetworzone. Jej zdaniem odkrycia te powinny skłonić do ponownej oceny obecnych zaleceń dietetycznych, a przy planowaniu jadłospisu należy uwzględniać stopień przetworzenia żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Polsat News

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka