Przekreśla szanse na długowieczność. Włoscy naukowcy przedstawili ważne badania
Naukowcy z Libera Universita Mediterranea we Włoszech odkryli, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności może prowadzić do przyspieszenia procesu starzenia biologicznego. Badania oparto na analizie nawyków żywieniowych ponad 22 tysięcy osób w ramach projektu Moli-sani.
1. Starsi niż wskazuje na to PESEL
Nowe badania wskazują, że dieta bogata w ultraprzetworzone produkty negatywnie wpływa nie tylko na zdrowie, ale także na wiek biologiczny człowieka. Wyniki opublikowane w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" sugerują, że osoby spożywające takie jedzenie starzeją się szybciej, niż wynikałoby to z ich wieku chronologicznego.
Naukowcy przeanalizowali dane zebrane w latach 2005-2010, koncentrując się na wpływie diety na kondycję organizmu. Analiza kwestionariuszy żywieniowych ujawniła, że częste spożywanie ultraprzetworzonej żywności, zawierającej składniki rzadko występujące w domowych kuchniach, takie jak utwardzone tłuszcze, maltodekstryna, barwniki czy słodziki, przyczynia się do przyspieszonego starzenia biologicznego.
Co istotne, dotyczy to nie tylko oczywistych produktów, jak przekąski i słodzone napoje, ale także tych uznawanych za "niewinne", np. paczkowanego chleba, jogurtów owocowych czy zamienników mięsa.
- Ustalenie, że przetworzona żywność nie tylko źle wpływa na zdrowie, ale i na biologiczny wiek organizmu, sugeruje związek wykraczający poza charakterystyczną (dla tego jedzenia) kiepską jakość odżywczą – mówi Simona Esposito, główna autorka artykułu cytowana przez Polsat News.
2. Żywność wysokoprzetworzona szkodzi
Współautorka badania, Marialaura Bonaccio, zwróciła uwagę, że intensywna obróbka przemysłowa pozbawia żywność wartości odżywczych i błonnika, co negatywnie wpływa na metabolizm glukozy oraz funkcjonowanie mikrobioty jelitowej. Podkreśliła również, że produkty te są często pakowane w plastik, który może uwalniać toksyczne substancje szkodliwe dla organizmu.
Licia Lacoviello, kolejna z badaczek, zauważyła, że nawet niektóre produkty bogate w składniki odżywcze mogą być sklasyfikowane jako ultraprzetworzone. Jej zdaniem odkrycia te powinny skłonić do ponownej oceny obecnych zaleceń dietetycznych, a przy planowaniu jadłospisu należy uwzględniać stopień przetworzenia żywności.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl