Przepis na cukrzycę, raka, chore serce. Nigdy nie dodawaj do barszczu
Żadna zupa nie kojarzy się ze świętami tak mocno, jak barszcz czerwony. Niektóre składniki, po które sięga wielu Polaków trakcie przygotowywania zupy, może sprawić, że posiłek będzie mieć szkodliwy wpływ na zdrowie. Tych produktów należy się wystrzegać w trakcie przygotowywania tego dania.
1. Najgorszy dodatek do barszczu: tłusta śmietana
Wiele osób do barszczu czerwonego dodaje gęstą śmietanę. Niestety, ta ma w sobie niezdrowe tłuszcze i cukier, które sprzyjają pojawieniu się stanów zapalnych. W efekcie w organizmie zwalnia metabolizm i mogą pojawić się objawy takie jak wzdęcia, gazy, zmęczenie.
Za sprawą wysokiej kaloryczności, gęsta śmietana przyczynia się do wzrostu masy ciała, poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów i ciśnienia tętniczego. Zamiast wybierać tłustą śmietanę, warto zastąpić ją chudszymi zamiennikami, jak jogurt naturalny.
2. Najgorszy dodatek do barszczu: gotowy bulion
Kolejnym składnikiem, którego warto nie dodawać do barszczu czerwonego, jest gotowy bulion. Jest pełny soli oraz konserwantów, przez co podnosi ciśnienie krwi i prowadzi do uszkodzenia tętnic i pojawienia się stanu zapalnego.
Nadmiar soli w diecie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wielu chorób. Przede wszystkim schorzeń autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów czy toczeń.
Zamiast gotowych bulionów, lepiej przygotować własny. Bulion pełen warzyw i ziół przygotowany w domowym zaciszu pozwoli lepiej kontrolować ilość sodu w zupie oraz zmniejszać ryzyko konsekwencji związanych ze spożywaniem go w nadmiarze.
3. Najgorszy dodatek do barszczu: cukier
Wiele osób przygotowuje barszcz czerwony na zakwasie i dodaje do niego cukier. Nadmiar cukru w diecie sprawia, że z czasem komórki organizmu mogą stać się oporne na insulinę. Stąd prosta droga do pojawiania się stanu zapalnego, a także cukrzycy typu 2.
Nadmiar "białej śmierci" w diecie sprzyja wzdęciom. Wiąże się także z przyrostem masy ciała i ryzykiem nadwagi oraz otyłości. Może skutkować diagnozą schorzeń takich jak choroby serca albo stłuszczenie wątroby.
Cukier spożywany w nadmiarze zwiększa również ryzyko diagnozy nowotworu. Chodzi m.in. o raka przełyku, raka jelita grubego, raka endometrium, raka nerki.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl