Trwa ładowanie...

Dodaj odrobinę do barszczu czerwonego. Zapobiega zakrzepicy, zbija cholesterol

Czosnek, majeranek i pieprz powodują, że barszcz wigilijny pomoże zgłagodzić dolegliwości pokarmowe
Czosnek, majeranek i pieprz powodują, że barszcz wigilijny pomoże zgłagodzić dolegliwości pokarmowe (Adobe Stock)

Wśród tradycyjnych świątecznych potraw na wigilijnym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu. Jest serwowany w różnych wariantach: z uszkami, pasztecikami albo krokietami. Sekret jego smaku tkwi w aromatycznych wywarze na zakwasie z buraków z dodatkiem przypraw. Okazuje się, że to danie, które jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Które dodatki są najzdrowsze?

spis treści

1. Zakwas z buraków wzmacnia odporność

Tradycyjny czerwony barszcz przygotowuje się na zakwasie buraczanym z kiszonych buraków, do tego dodaje się wywar z tych warzyw. Dzięki zawartości witaminy B1, czerwone buraki doskonale wpływają na układ nerwowy i krwionośny. Są też źródłem żelaza, wapnia, magnezu i manganu.

Buraki oczyszczają i odkwaszają organizm oraz pomagają w wydalaniu kwasu moczowego. Zakwas z buraków wzmacnia odporność organizmu.

Zobacz film: "Jan Kuroń podpowiada, jak sprytnie zrobić 12 wigilijnych potraw"

Barszcz czerwony jest też niskokaloryczny, bez dodatków jak uszka, czy paszteciki to zaledwie 25 kcal w porcji 250 ml.

Barszcz wigilijny jest zdrowy i niskokaloryczny
Barszcz wigilijny jest zdrowy i niskokaloryczny (Getty Images)

Prozdrowotne właściwości mają też wszystkie dodatki, dzięki którym czerwony wywar zyskuję głęboki aromat, czyli czosnek, majeranek, pieprz i obowiązkowo suszone grzyby.

1. Czosnek

Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, ma najwięcej ze wszystkich roślin - fitoncydów, czyli substancji o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych. Czosnek zawiera również inne związki, które pomagają zwalczać wiele dolegliwości zdrowotnych, są to m.in. ajoen, winyloditiina, adenozyna, alliksyna, kwercetyna, skordynina, garlicyna i allistatyna. Pomagają przy schorzeniach dróg moczowych i biegunce. Dodatkowo czosnek pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, bo olejek czosnkowy rozszerza obwodowe naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów.

2. Majeranek

Majeranek to przyprawa znana nie tylko z walorów smakowych, ale również właściwości prozdrowotnych. Suszony majeranek pomaga zwalczać niestrawność i inne dolegliwości związane z układem pokarmowym. Może pomóc również w profilaktyce chorób układu krążenia, bo obniża poziom ciśnienia krwi.

Majeranek jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak witamina A, witamina C, witamina E, witamina K oraz wapń, żelazo i magnez.,

3. Pieprz

Pieprz pomaga na dolegliwości jelitowe i przeziębienie. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali, że zawarta w nim piperyna przyspiesza obieg krwi w organizmie i wpływa na wzrost temperatury ciała, dzięki czemu poprawia pracę układu metabolicznego. Piperyna, która jest odpowiedzialna za piekący smak przyprawy, wspomaga także funkcjonowanie układu odpornościowego i poprzez usuwanie wolnych rodników - spowalnia proces starzenia.

4. Suszone grzyby

Suszone grzyby są źródłem błonnika, dostarczają też niewielkie ilości witamin z grupy B, potasu, żelaza, cynku, wapnia, magnezu. Suszone prawdziwki, podgrzybki, czy kurki zawierają cenne mykoceutyki, czyli związki wzmacniające odporność.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze