Ryby, które są szkodliwe dla zdrowia. Lepiej wyeliminować je z diety

Ryby są źródłem jodu, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D i białka. Niestety, nie wszystkie gatunki są w pełni korzystne dla organizmu człowieka.

Dzieje się tak głównie za sprawą nieekologicznych hodowli. Wiele ryb może zawierać rakotwórcze metale ciężkie i rtęć.

Ponadto część z gatunków jest wpisana na listę WWF (World Wide Fund for Nature), która prowadzi kampanie m.in. w celu ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów. Organizacja ta sporządziła listę gatunków ryb, które można ocalić między innymi dzięki wykluczenia ich ze swojego menu.

Sprawdzamy, które ryby lepiej omijać szerokim łukiem.

Sztuczne hodowle rybSztuczne hodowle ryb
Źródło zdjęć: © 123rf
Anna Krzpiet

/ 6Badania

Zakład Chemii Żywności i Środowiska Morskiego Instytutu Rybackiego w Gdyni przy współpracy z innymi instytucjami w trakcie badań określił, że w polskich rybach morskich znajduje się wiele dioksyn i ich pochodnych, a także metali ciężkich, głównie rtęć.

Badania wykazują, że czasem nawet mała ilość tego pierwiastka jest w stanie uszkodzić płód albo zaszkodzić karmionemu piersią dziecku.

U dorosłych duże stężenie tego pierwiastka może z kolei spowodować uszkodzenia mózgu, wątroby i nerek. Rtęć jest także rakotwórcza.

/ 6Toksyny

Toksyny w rybach
Toksyny w rybach © 123rf

Dioksyny to nic innego, jak substancje chemiczne, które są skutkami ubocznymi działań przemysłowych. Zbierają się głównie w tłuszczu ryb. Mogą one wywoływać m.in. nowotwory, bezpłodność, choroby wątroby.

Według naukowców, w każdej rybie znajdują się śladowe ilości rtęci i dioksyn. W polskich rybach można ich najwięcej znaleźć w pandze, rybie maślanej, tilapii, tuńczyku, okoniu, płotce, dorszu i węgorzu. Najmniej szkodliwych substancji znajduje się w takich rybach jak: sardynki, mintaj i dziki łosoś.

/ 6Niezdrowe ryby

Panga, to jedna z najczęściej kupowanych ryb mrożonych. Pochodzi głównie z hodowli wietnamskich. O warunkach panujących w takich hodowlach mówi się na całym świecie. Ryby są trzymane w dużym zagęszczeniu, często chorują i wzajemnie zarażają się bakteriami i pasożytami. Karmi się je np. granulkami z mączki rybnej lub ekstraktem z soi, daje się hormony, antybiotyki i środki bakteriobójcze.

Jérôme Ruzzin z uniwersytetu w Bergen, badając pokarm dla ryb hodowlanych, wykazał, że w ich składzie znajdują się duże ilości związków chemicznych, np. dioksyny, dieldryny, PCB, aldryny i toksafen.

/ 6Szkodliwe ryby

Szkodliwe ryby dla zdrowia
Szkodliwe ryby dla zdrowia © 123rf

Tilapia to podobnie hodowana ryba, pochodząca głównie ze sztucznie stworzonych chińskich hodowli. Odradzana jest głównie alergikom i osobom z problemami sercowymi. Sumy znajdujące się w polskich supermarketach najczęściej pochodzą z hodowli znajdujących się w Azji.

Podobny problem pojawia się, jeśli chodzi o łososia. Faktycznie, jest to jedna z najbardziej wartościowych ryb. Jednak odmiana hodowlana posiada od 15 do 34 proc. tłuszczu, a dziki zaledwie 5-7 proc. (a to właśnie tłuszcz magazynuje najwięcej toksyn). Szczupak to z kolei ryba, która ma w sobie najwięcej rtęci. Wszystko dlatego, że znajduje się u szczytu łańcucha pokarmowego.

/ 6Zagrożone ryby

Ryby zagrożone wymarciem
Ryby zagrożone wymarciem © 123rf

Halibut to ryba, która naturalnie występuje głównie u wybrzeży Irlandii, Grenlandii, Norwegii i Szkocji. Jej rozwój trwa długo, ponieważ dojrzałość osiąga dopiero po 10 latach, a praktycznie we wszystkich miejscach ryba ta jest przełowiona (nadmierna eksploatacja łowisk, prowadząca dane gatunki poniżej bezpiecznego poziomu populacyjnego).

Tuńczyk również należy do ryb wpisanych na listę WWF. Głównie chodzi o gatunki tuńczyka żółtopłetwego i niebieskopłetwego.

Morszczuk to jedna z najczęściej kupowanych ryb w Polsce, która także znajduje się na liście ryb zagrożonych wyginięciem. WWF czerwony sygnał daje także okoniowi morskiemu i nilowemu, halibutowi, dorszowi atlantyckiemu i pandze.

Całą listę i dokładne opisy poszczególnych ryb można odnaleźć na oficjalnej stronie WWF.

/ 6Tran

Szkodliwy i zdrowy tran
Szkodliwy i zdrowy tran © 123rf

Podobne rozeznanie trzeba posiadać, by wybrać odpowiedni tran. Trzeba pamiętać, że prawdziwy tran jest pozyskiwany wyłącznie z dorsza. Na rynku podobno to tylko 7 proc. sprzedawanych produktów. W sklepach najtańsze produkty zwane "tranem” to olej rybi pozyskiwany z sardeli, które hodowane są w Peru i Chile. Dlatego przed zakupem warto wczytać się w etykietę produktu.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka