Przepis na rosół - rosół, składniki, przygotowanie
Przedstawiamy przepis na rosół nazywany również żydowską lub domową penicyliną. Nie tylko doskonale smakuje, ale przede wszystkim, stawia na nogi. Aż trudno uwierzyć, że trochę warzyw i kawałek kurczaka mogą mieć takie działanie. Najlepiej, jeżeli domowa "penicylina" gotowana jest na mięsie bez kości, a wszystkie składniki są ekologiczne.
1. Przepis na rosół - rosół
Trudno sobie wyobrazić kuchnię polską lub niedzielny obiad bez rosołu. Rosól to tradycyjna zupa, którą zna każdy i która występuje w każdym domu. Rosół podawany jest na weselach oraz wszelkich innych uroczystościach. Lubimy jeść rosół kiedy jesteśmy przeziębieni lub kiedy mamy...kaca. Stawia na nogi, jest pyszny zawiera dużo składników odżywczych.
2. Przepis na rosół - składniki
Przygotowanie dobrego i aromatycznego rosołu wymaga od nas przygotowania kilku składników. Do przygotowania rosołu będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka,
- 4 marchewki,
- pietruszka,
- 1/4 selera,
- 1/3 pora,
- 2 liście laurowe,
- 2-3 ziela angielskie,
- 6 ziarenek pieprzu,
- sól do smaku.
Zobacz także:
3. Przepis na rosół - przygotowanie
Wszystkie składniki (oprócz soli) włożyć do garnka i zalać lodowatą wodą. Postawić na średnim ogniu (pod przykryciem) i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować rosół przez dwie godziny na bardzo małym ogniu. Po tym czasie posolić i gotować jeszcze godzinę na jak najmniejszym ogniu. Ważne, by cały proces trwał długo i wolno. Następnie odstawić na 15 minut i przecedzić. Popijać po kubeczku, jak najcieplejszy.