Trwa ładowanie...

Przepisy na tarty - sprawdzone przepisy na tarty na słono i słodko

Przepisy na tarty dzielą się na dwa główne rodzaje - słodkie i słone, określane inaczej deserowymi i wytrawnymi. Większość z nich wymaga przygotowania ciasta i upieczenia go w specjalnej formie, a następnie wypełnienia go sporą ilością kremu lub masy. Przepisy na tarty pozwalają na zrobienie smacznego obiadu lub słodkiego deseru z różnymi dodatkami. Poznaj najlepsze przepisy na tarty słodkie i słone.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

spis treści

1. Przepisy na tarty na słono

1.1. Przepis na tartę z kurczakiem i pieczarkami

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 150 g masła,
  • 190 śmietany 18%,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 280 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 100 g jogurtu,
  • 100 g sera żółtego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, 100 g pokrojonego masła, 50 ml śmietany oraz 1 jajko. Całość szybko ugniatamy, formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim wcześniej natłuszczoną formę na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, a następnie smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po zdjęcia mięsa na patelni rozpuszczamy 50 g masła, dodajemy posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.

Po kilku minutach warzywa mieszamy z kurczakiem i całość wykładamy na upieczone ciasto. W oddzielnym pojemniku łączymy 3 jajka, śmietanę oraz jogurt. Dodajemy sól, pieprz i ser żółty. Masą zalewamy tartę, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.

1.2. Przepis na tartę z wędzonym łososiem

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 150 g masła,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki schłodzonego mleka,
  • 1 jajko.

Składniki na farsz:

  • 120 g wędzonego łososia,
  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 290 g śmietany 18%,
  • masło,
  • 2 jajka,
  • ser na wierzch.

Sposób przygotowania:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, w środek wbijamy jajko, dodajemy sól i pokrojone, zimne masło. Składniki szybko formujemy w jednolite ciasto, dodajemy mleko i ponownie wyrabiamy.

Kulę zawijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Formę na tartę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ciasto rozwałkowujemy, pokrywamy nim dno i boki naczynia, a następnie nakłuwamy całość widelcem.

Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, pokrywamy fasolą lub grochem. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Łososia kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy mrożony szpinak. Dusimy szpinak pod przykryciem, doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Po kilku minutach na patelnię dodajemy łososia, całość dusimy chwilę, mieszając co chwilę. W osobnej miseczce łączymy śmietanę i jajka, mieszamy z masą szpinakową.

Z ciasta zdejmujemy papier z fasolą, wykładamy cała masę, wierzch posypujemy dowolną ilością i rodzajem sera. Pieczemy całość przez kolejne 15 minut.

2. Przepisy na tarty na słodko

2.1. Przepis na tartę z białą czekoladą i owocami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 95 g masła,
  • 25 g smalcu,
  • 60 g cukru pudru,
  • 3 łyżki zimnej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 100 ml śmietanki 42%,
  • 50 g białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, w dołek wkładamy pokrojone i schłodzone masło oraz smalec. Całość siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy cukier, wodę i sól, ciasto szybko zagniatamy, formujemy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Formę na tartę o średnicy 23-24 centymetrów smarujemy masłem i posypujemy odrobiną mąki pszennej. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno oraz boki, chłodzimy przez pół godziny.

Następnie ciasto oprószamy mąką, wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy fasolę lub groch. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, temperaturę obniżamy o 20 stopni, wkładamy formę na 15 minut.

Następnie pozbywamy się papieru z fasolą lub grochem, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i ponownie pieczemy ciasto przez około 10 minut.

Pokrojoną czekoladę siekamy i roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Za pomocą miksera ubijamy śmietanę i mascarpone, następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy za pomocą łopatki.

Krem wykładamy na spód tarty, a wierzch pokrywamy dowolnymi, świeżymi owocami. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, wyjmujemy na około 30 minut przed podaniem.

2.2. Przepis na tartę czekoladową z malinami

Składniki na ciasto:

  • 300 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym,
  • 50 g mlecznej czekolady,
  • 50 g masła,
  • 350 g malin.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietany 36%,
  • 200 g mlecznej czekolady,
  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki likieru Amaretto,
  • 1 łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto (poza malinami) miksujemy. Masę wysypujemy na formę z wyjmowanym dnem o średnicy 24-26 centymetrów, wyklejamy ją dno i boki.

Na dnie układamy maliny grzbietami do góry i wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy wodą, tak by płyn ją przykrył i czekamy aż zwiększy swoją objętość.

180 ml śmietanki podgrzewamy w garnuszku, aż prawie zacznie wrzeć i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Wlewamy likier, wsypujemy pokrojoną czekoladę mleczną i gorzką, odstawiamy bez mieszania.

Po kilku minutach dokładnie łączymy składniki i czekamy aż całość przestygnie. Pozostałą część śmietanki ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wlewamy do niej sos czekolady, delikatnie łącząc składniki za pomocą rózgi kuchennej. Krem przelewamy na ciasto i chłodzimy przez całą noc w lodówce.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.