Trwa ładowanie...

Przepustka do długowieczności. Ekspert odkrył, co trzeba jeść na śniadanie

Avatar placeholder
16.12.2023 20:19
Wskazał najzdrowsze śniadanie. To przepustka do długowieczności
Wskazał najzdrowsze śniadanie. To przepustka do długowieczności (Getty Images)

Ekspert latami badał wzorce społeczne oraz żywieniowe mieszkańców "niebieskich stref". To właśnie tam ludzie żyją tak długo, jak nigdzie indziej. W czym tkwi sekret długowieczności? Jest nim między innymi dieta.

spis treści

1. Najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Dan Buettner jest autorem bestsellerów na temat długowieczności, członkiem National Geographic i trzykrotnym rekordzistą Guinnessa w kolarstwie długodystansowym. Badając stulatków, Buettner skupił swoją uwagę na diecie mieszkańców tzw. niebieskich stref. Z jego obserwacji wynika, że najzdrowsi ludzie na świecie uważają śniadanie za najważniejszy posiłek dnia.

W Okinawie, jednej z "niebieskich stref", na śniadanie jada się zupę miso
W Okinawie, jednej z "niebieskich stref", na śniadanie jada się zupę miso (Pixabay)
Zobacz film: "Długowieczna roślina z Japonii"

W przeciwieństwie do Amerykanów, mieszkańcy "niebieskich stref" nie spożywają na śniadanie płatków kukurydzianych czy tostów, lecz pełnowartościowe posiłki. Stacey Simon, dietetyczka, tłumaczy, że płatki pełnoziarniste mogą być świetnym wyborem na śniadanie, pod warunkiem, że nie zawierają cukru.

- Pełnoziarniste płatki zawierają błonnik, witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B, i minerały. Wykazano, że produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko chorób serca, niektórych rodzajów raka i cukrzycy – powiedziała w rozmowie z czasopismem Insider.

2. Zupa miso z ryżem na śniadanie

Buettner zdradził, że w Okinawie, jednej z "niebieskich stref", mieszkańcy zwykle jedzą na śniadanie zupę miso z warzywami i tofu. Jest to posiłek przygotowywany z fioletowego słodkiego ziemniaka gotowanego na parze lub smażonego z czosnkiem, olejem sezamowym i cebulą.

Do zupy dodaje się brązowy lub biały ryż, a całość popija się zieloną herbatą. Tofu dostarcza witamin i białka, a ma niską zawartość tłuszczów nasyconych, które są powiązane z chorobami serca.

- Zielona herbata zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu, poprawia zdrowie jelit i zbija poziom cukru we krwi - dodaje Simon.

3. A może minestrone?

Mieszkańcy Sardynii we Włoszech, którzy również cieszą się długowiecznością, na śniadanie często jedzą słynną zupę minestrone. Jest bogata w kwasy omega-3 i błonnik dzięki zawartości warzyw, makaronu, fasoli i parmezanu. Zupę spożywa się z chlebem na zakwasie i serem z mleka owczego.

Simon tłumaczy, że błonnik pomaga odżywiać bakterie w jelitach, co może korzystnie wpływać na trawienie i układ odpornościowy. Mleko owcze zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca, a z kolei chleb na zakwasie nie podnosi poziomu cukru we krwi tak, jak pieczywo z białej, rafinowanej mąki.

4. Co powiesz na jogurt kozi z orzechami i miodem?

Na greckiej wyspie Ikaria, również zaliczanej do "niebieskich stref", mieszkańcy często jedzą na śniadanie jogurt z koziego mleka z orzechami i miodem. Często spożywany jest z chlebem i sezonowymi owocami.

Dietetyczka podkreśla, że mleko kozie zawiera więcej białka niż mleko krowie i może pomóc organizmowi wchłonąć inne niezbędne składniki odżywcze. Orzechy są również doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze