Przez 100 dni jadł surowe mięso. Lekarze ostrzegają
Pauly Long postanowił podjąć wyzwanie i przejść na dietę składającą się w 90 proc. z surowego mięsa. Mężczyzna twierdzi, że ten sposób odżywiania całkowicie zmienił jego życie. Co jednak o tym sądzą lekarze?
1. Dieta oparta na surowym mięsie
Pauly Long wcześniej odżywiał się dojść zwyczajnie, w jego diecie nie brakowało gotowanych warzyw i mięsa. Pięć lat temu pojawiły się u niego dolegliwości żołądkowe, więc postanowił zmienić sposób odżywiania.
30-latek zdecydował się na dość ekstremalną dietę, która w 90 proc. składała się z surowego mięsa. Jego celem było pozbycie się problemów trawiennych i przekonanie się, jak zmiana wpłynie na jego samopoczucie.
W jednym ze swoich żywieniowych wyzwań przez 100 dni spożywał jedynie surowe steki. Pauly twierdzi, że mięsna dieta zupełnie zmieniła jego życie, poprawiło się trawienie, nieustannie jest w dobrym nastoju i ma mnóstwo energii.
"Chciałem poeksperymentować i zobaczyć, jak się czuję, a także pokazać społeczeństwu, że jedzenie surowego mięsa jest całkowicie bezpieczne. Nie miałam żadnych obaw co do wyzwania, ponieważ rozumiem, jak korzystne dla organizmu może być dobrej jakości surowe mięso" - wyjaśniał swoją decyzję na TikToku.
@paulylong I left the planet🛸 #steaktartare #eating #food #foodie #foodtok #foodasmr #eatingshow #rawmeat #carnivore #recipes #eatingshowasmr #foodshow #fatherson #fyp #viralvideo #beeftartare #asmrfood #asmreating ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design
2. Ekstremalny styl żywienia
Największe zmiany Pauly zaczął zauważać po 30 dniach. Jak większość zwolenników diety składającej się wyłącznie z mięsa, 30-latek twierdzi, że wszystkie potrzebne składniki odżywcze można uzyskać jedząc jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Zdaniem 30-latka, gotowanie mięsa sprawia, że zostaje pozbawione składników odżywczych i dlatego należy je spożywać na surowo.
"Surowe mięso doskonale wspomaga trawienie, ponieważ występuje w najczystszej postaci, bez uszkodzeń enzymów i składników odżywczych pod wpływem ciepła" - twierdzi Pauly.
Przekonuje również, że nie doświadczył żadnych problemów w związku ze spożywaniem surowego mięsa. Upiera się, że to właśnie gotowane potrawy wywołały jego dolegliwości trawienne.
Niektórzy obserwujący nie szczędzą 30-latkowi negatywnych komentarzy i uważają, że mężczyzna postradał zmysły. Pauly jednak nie przejmuje się tym i uważa, że zmiana diety była najlepszą decyzją w jego życiu.
@paulylong Replying to @Λʀᴛᴇᴍɪꜱ元 why havent i been doing that more🤯 #bulltesticles #food #foodie #rawmeat #eating #eatingshow #foodshow #weirdfoodcombos #eatingasmr #eatingsounds #eatingshowmukbang #tastetest #fyp #foodasmr #asmreating ♬ Testicles - Lil Tayboy
3. Co na to lekarze?
Powszechnie zalecana jest zróżnicowana dieta, a specjaliści przyznają, że gotowanie może eliminować niektóre składniki odżywcze. Podkreślają jednak, że wiele mikroelementów, których to dotyczy, nie jest niezbędnych.
Podczas obróbki termicznej zawartość niektórych witamin i minerałów spada, ale wzrasta obecność innych. Przede wszystkim eksperci ostrzegają jednak, że jedzenie niegotowanego mięsa lub produktów mlecznych może zwiększyć ryzyko zatrucia pokarmowego.
- Nie jesteśmy stworzeni do tego, by jeść surowe mięso albo przynajmniej po to wynaleźliśmy gotowanie, żeby sobie wydłużyć życie. Pamiętajmy też o higienie obróbki mięsa. Jedna deska przeznaczona do krojenia surowego mięsa, mycie rąk po każdym kontakcie z mięsem. - przypomina dr Magdalena Cubała-Kucharska.
Istnieje ryzyko zakażenia nie tylko różnymi bakteriami, ale także pasożytami, które wywołują biegunkę, bóle brzucha, a w rzadkich przypadkach sepsę, zapalenie wątroby, płuc, mięśnia sercowego, siatkówki, a nawet mózgu.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl