Przyniosą ulgę w zaparciach. Wystarczą dwa dziennie
Środki przeczyszczające nie są jedynym sposobem na zaparcia. Problem można pokonać, wykorzystując również naturalne metody. Wystarczy, że w codziennej diecie znajdą się dwa owoce kiwi. Jak działają?
1. Na zaparcia nie tylko tabletki
Zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego (FGID), określane też jako zaburzenia interakcji jelitowo-mózgowych, są powszechne i kłopotliwe. Prowadzą do znacznej zachorowalności, kosztów i obniżenia jakości życia. Tylko w USA w 2014 r. FGID spowodowało blisko 223 tys. przyjęć do szpitali, których koszt szacuje się na ponad 6 mld USD.
FGID obejmują między innymi zaparcia czynnościowe (FC) i zespół jelita drażliwego z dominującym zaparciem (IBS-C). Niedawne badania epidemiologiczne ujawniły globalne rozpowszechnienie FC na poziomie 11,7 proc., zaś IBS-C na poziomie 1,3 proc.
Pacjenci z FGID mogą mieć wiele objawów, w tym wzdęcia i ból brzucha. Do rozwoju objawów czynnościowych ze strony przewodu pokarmowego przyczynia się wiele czynników, w tym wiek, dieta, styl życia, leki, zaburzony skład flory jelitowej, zwiększona przepuszczalność ściany jelita, stany zapalne oraz współistniejące problemy psychiczne, takie jak lęk i depresja.
Środki przeczyszczające - zmiękczające stolec, stymulanty okrężnicy i środki wypełniające, są powszechnie przepisywane, skutecznie zwiększają częstość wypróżnień i sprawiają, że stolec staje się bardziej miękki w konsystencji, ale nie są powszechnie tolerowane przez pacjentów. Tym większe zainteresowanie naturalnymi metodami.
2. Kiwi pomoże w zaparciach
W randomizowanym kontrolowanym badaniu przeprowadzonym we Włoszech, Japonii i Nowej Zelandii dotyczącym osób cierpiących na zaparcia autorzy oceniali skuteczność spożywania dwóch owoców kiwi dziennie w porównaniu z innym naturalnym środkiem - psyllium (błonnikiem pochodzącym z babki jajowatej).
W obydwu przypadkach podawanie środka przeciw zaparciom trwało cztery tygodnie, po czym przerywano je na cztery tygodnie i podawano drugi środek przez kolejne cztery tygodnie.
Jak się okazało, u osób spożywających kiwi, znacznie poprawiła się konsystencja stolca, zmniejszyły się problemy z zaparciami, niestrawnością i refluksem oraz bólami brzucha.
Zarówno psyllium, jak i kiwi skutecznie zmniejszały objawy zespołu nadwrażliwego jelita z zaparciami (IBS-C), ale tylko owoce kiwi wykazywały poprawę w zaparciach czynnościowych. Spożywanie owoców kiwi wiązało się ze znacznie lepszymi wynikami niż psyllium w zakresie konsystencji stolca i potrzebnego wysiłku.
Źródło: PAP
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl