Dlaczego warto jeść kiwi na czczo? Właściwości zdrowotne
Kiwi to niepozorny owoc, który jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. To produkt, który został uznany za superfoods. Naukowcy, którzy badają wpływ kiwi na zdrowie człowieka, dochodzą do wspólnych wniosków: kiwi najlepiej jeść na czczo.
1. Kiwi na czczo
Jedząc jedno kiwi dziennie przed śniadaniem, możesz skorzystać ze wszystkich jego właściwości.
Warto spróbować szczególnie, że jest to owoc smaczny, łatwo dostępny i jak sugerują wyniki badań Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Orlando, pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Warto nadmienić, że to właśnie nadciśnienie ma największy wpływ na ryzyko rozwoju chorób serca.
Kiwi na odchudzanie
Kiwi ma również wysoką zawartość błonnika. Dzięki temu wspomaga organizm w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu. Zawartość błonnika w jednym owocu kiwi wynosi 2,1 grama. Jedzenie od 10 do 25 gramów błonnika dziennie skutecznie obniża poziom cholesterolu i wspomaga odchudzanie. Dodatkowo pestki kiwi oczyszczają organizm z toksyn.
Kiwi na przeziębienie
Ten mały owoc jest skarbnica witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami. To cenna informacja szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Kiwi na depresję
Czujesz się przygnębiony i nie masz energii? Zjedz kilka owoców kiwi lub zrób z nich koktajl. Zawarty w nich inozytol, alkohol cukrowy, może pomóc w leczeniu depresji. W owocu znajduje się również serotonina, tzw. hormon szczęścia, który ma właściwości antydepresyjne.
2. Jak jeść kiwi?
Najlepiej na czczo, popijając szklanką ciepłej wody – wówczas wykorzystamy wszystkie właściwości. Drobne pestki są doskonałym sposobem na pozbycie się zaparć.
Ważną informacją dla miłośników kiwi jest to, aby nie łączyć tego owocu z mlekiem i przetworami mlecznymi, ponieważ zawiera w sobie enzym, który rozkłada białko mleczne.
Zobacz także: Naturalne antyoksydanty
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl