Przyprawa długowieczności. Kochają ją serce, wątroba, nerki i mózg
Kurkuma to popularna przyprawa obecna w wielu kuchniach świata, lecz jej niezwykłe właściwości zdrowotne często są niedoceniane. Dzięki zawartości kurkuminy, ten złocisty proszek może przynieść liczne korzyści dla naszego organizmu, wspierając pracę mózgu, serca i poprawiając kondycję skóry.
1. Czym naprawdę jest kurkuma?
Kurkumina (E100), główny aktywny składnik kurkumy, jest związkiem chemicznym odpowiedzialnym za charakterystyczny żółty kolor tej przyprawy. Pozyskiwana z kłącza ostryżu długiego z rodziny imbirowatych, wykazuje silne działanie przeciwutleniające, pomagając w walce z wolnymi rodnikami i redukując stres oksydacyjny w organizmie.
Według badań naukowych, kurkumina może mieć potencjał przeciwnowotworowy. Naukowcy z Uniwersytetu w Janinie opublikowali w czasopiśmie "Biomedicines" wyniki wskazujące, że kurkumina reguluje poziom cytokin - modulatorów układu odpornościowego - i dzięki działaniu przeciwzapalnemu hamuje wzrost komórek rakowych.
Specjaliści z Uniwersytetu Teherańskiego, na łamach "Nutrition Research", odkryli natomiast, że kurkumina zwiększa poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). BDNF odgrywa kluczową rolę w plastyczności mózgu, wspierając funkcje neuronów oraz procesy pamięci i uczenia się. Dzięki temu kurkumina może być pomocna w leczeniu depresji, choroby Alzheimera oraz spowolnienia funkcji poznawczych związanego z wiekiem.
Kurkuma korzystnie wpływa również na serce, wątrobę, nerki i układ pokarmowy. Chroni komórki przed uszkodzeniami, spowalniając proces starzenia i pozwalając skórze dłużej zachować elastyczność. Dodatkowo hamuje działanie białek przyspieszających starzenie się organizmu. Regularne spożywanie tej przyprawy może więc przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, a nawet wydłużyć życie.
2. Jak stosować kurkumę?
Ta cenna przyprawa jest łatwo dostępna i warto włączyć ją do codziennej diety. Kurkumę można dodawać do zup, pieczonych warzyw, potraw z fasoli, soczewicy czy kurczaka, a także do deserów, takich jak ciasta i babeczki. Zaskakującym, ale skutecznym sposobem jest dodanie pół łyżeczki kurkumy do filiżanki kawy lub herbaty — wzmocni to odporność, poprawi trawienie i doda napojowi wyjątkowego smaku. Aby zwiększyć wchłanianie kurkuminy, warto dodać szczyptę pieprzu.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl