Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze, z patelni, pieczony w folii, w marynacie musztardowej
Pstrąg łososiowy jest jedną z najsmaczniejszych i najbardziej docenianych ryb. Dlaczego? Bowiem dlatego, że pstrąg łososiowy, zwany również tęczowym, jest niezwykle aromatyczną, a przy tym i smaczną rybą. Mięso pstrąga łososiowego ma delikatną różową barwę. Co ważne, jest łatwy do przygotowania. Nie wymaga ani zbytniego doprawiania ani traktowania go dodatkami. To fenomen wśród smakoszy ryb.
1. Pstrąg łososiowy – wartości odżywcze
Pstrąg łososiowy ma wiele wartości odżywczych. W 100 gramach ryby znajduje się około:
- 107 kCAl,
- 20 g białka,
- 10 mikrogram selenu,
- 7 mikrogram witaminy D,
- 219 miligrama kwasu Omega-3 EPA,
- 496 miligrama kwasu Omega-3 DHA.
Nadmienia się, że klasyką jest pstrąg łososiowy podawany w czystej postaci, co pozwala rozkoszować się jego smakiem i aromatem.
2. Pstrąg łososiowy – z patelni (sposób przygotowania)
Przygotowanie pstrąga łososiowego z patelni jest bardzo proste. Potrzebne są filety z pstrąga łososiowego ze skórą, sok z cytryny, pieprz, sól i oliwa do smażenia.
Filety należy opłukać, następnie osuszyć, polać sokiem z cytryny i w takiej postaci odstawić na około pół godziny. Po upływie tego czasu filety pstrąga łososiowego trzeba osuszyć ręcznikiem papierowym, a do smaku posypać solą oraz pieprzem.
Oliwę rozgrzać na patelni, a następnie smażyć pstrąga łososiowego przez około trzy minuty na każdej ze stron. Ważne, aby smażenie rozpocząć od strony skóry.
3. Pstrąg łososiowy – pieczony w folii (sposób przygotowania)
Pstrąg łososiowy pieczony w folii jest bardzo dietetyczny. Zaleca się przygotować następujące składniki: około dwóch sztuk pstrąga łososiowego, 50 g masła, 1,5 łyżeczki lubczyku suszonego, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, jedną łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jedną łyżeczkę wegety.
Sposób przygotowania pstrąga łososiowego pieczonego w folii jest nadzwyczaj prosty. Należy zdjąć skórę z filetów. Przyprawy wymieszać ze sobą, a następnie przyprawić rybkę w środku i na zewnątrz. Dodatkowo do środka należy włożyć kilka wiórek masła. Każdą z rybek zawinąć osobno w folię, a kolejno umieścić ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Zapiekać około pół godziny. Gotowe!
4. Pstrąg łososiowy – w marynacie musztardowej (sposób przygotowania)
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowej to prawdziwy fenomen! Do jego przyrządzenia potrzeba: 300g filetu z pstrąga łososiowego, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki musztardy Dijon, 2 łyżki świeżego (najlepiej) posiekanego koperku, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól.
Każdy ze składników marynaty wymieszać ze sobą w miseczce. Kolejno należy nasmarować nią filet z każdej ze stron i odstawić do lodówki na około 2 godziny – najlepiej więcej.
W nagrzanym do 180 stopni piekarniku piec taka zamarynowane filety przez 10 minut z każdej strony. Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowej smakuje równie pysznie jako potrawa z grilla.