Pstrąg z piekarnika - dlaczego warto go jeść, kalorie, z czym podawać, sposób przyrządzenia

Pstrąg z piekarnika to ciekawa propozycja na obiad lub podwieczorek. Potrawa ta jest niezwykle sycąca, smaczna, a przede wszystkim bardzo zdrowa. W jej składzie znajdziemy sporą dawkę witamin, składniki mineralnych, a także kwasów omega-3. Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika? Co jeszcze warto wiedzieć o takim jedzeniu?

Pstrąg z piekarnikaPstrąg z piekarnika
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Dlaczego warto jeść pstrąga z piekarnika?

Pstrąg z piekarnika smakuje wyśmienicie i jest bardzo zdrowy. Zawiera w swoim składzie cenne kwasy omega-3, witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę D, a także niezbędne naszemu organizmowi składniki mineralne takie jak fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo czy potas.

Ryba w wersji upieczonej zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż ta usmażona. Spożywanie dwóch porcji pstrąga tygodniowo zaspokaja zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe EPA i DHA.

Ile kalorii ma pstrąg z piekarnika?

100 gramów upieczonego pstrąga zawiera:

Upieczona ryba zawiera pełnowartościowe białko, a także sporą ilość witamin i składników mineralnych. Powinny po nią sięgać osoby na diecie redukcyjnej, osoby regularnie uprawiające sport. Potrawa z pewnością zachwyci również wszystkich tych, którzy przestrzegają zasad zdrowego odżywiania.

Zobacz także:

Z czym podawać upieczonego pstrąga?

Z czym podawać pstrąga, aby podkreślić smak tej smacznej i pożywnej ryby? Upieczony pstrąg doskonale smakuje z upieczonymi lub ugotowanymi ziemniakami, a także świeżą surówką:

  • z kapusty kiszonej, marchewek, pora oraz jabłek,
  • z białej kapusty, cebuli, ogórka konserwowego, szczypiorku oraz majonezu
  • z chrzanu, marchewek, jabłek oraz majonezu
  • z selera, jabłek, orzechów włoskich, rodzynek oraz majonezu
  • z marchewki, ananasa oraz jabłek

Doskonałym dodatkiem do upieczonego pstrąga będą również ugotowane na parze warzywa np. brokuły, kalafior, marchewka, brukselka.

Jak przyrządzić pstrąga z piekarnika?

Pstrąg z piekarnika jest potrawą niezwykle sycącą, pyszną, a przede wszystkim łatwą w przygotowaniu. Oto składniki niezbędne do przyrządzenia tego dania:

  • dwie sztuki wypatroszonego pstrąga
  • jeden pęczek świeżego kopru ogrodowego
  • dwa ząbki czosnku
  • masło
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Wypatroszone wcześniej pstrągi dokładnie umyj, a następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Ryby skrop oliwą, a do ich wnętrza włóż po łyżce masła. Nie zapomnij także o innych dodatkach, takich jak drobno rozdrobniony czosnek, posiekany koper ogrodowy. Zewnętrzne części ryby oprósz pieprzem oraz solą. Tak przygotowane mięso ryby zawiń w srebrną folię aluminiową. Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Gdy będzie już gorący, włóż do niego pstrągi. Zapiekaj przez pół godziny.

Przyrządzając rybę w piekarniku warto pamiętać o dodatkach takich jak masło czy cytryna. Masło klarowane podnosi walory smakowe pstrąga, z kolei odrobina cytryny neutralizuje intensywny, rybi aromat. Warto nadmienić, że w cytrynie występuje witamina C, silny przeciwutleniacz, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka