Pstrąg z grilla – przepis i przygotowanie, wartości odżywcze i kalorie

Pstrąg z grilla to pyszna i zdrowa potrawa, która może być przygotowana stosunkowo szybko i łatwo. Dlaczego warto ją serwować? Jak przygotować, by cieszyła i podniebienie, i oko? Z czym podawać rybę, by na stole było kolorowo i zdrowo?

Pstrąg z grilla może być zdrowym i pożywnym daniem.Pstrąg z grilla może być zdrowym i pożywnym daniem.
Źródło zdjęć: © Adobe stock

Czy pstrąg z grilla jest zdrowy?

Pstrąg z grilla to dokonały pomysł na obiad i kolację, spotkanie rodzinne i towarzyskie. Warto go serwować, ponieważ jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jego niewątpliwą zaletą jest także prostota wykonania i mnogość dodatków, z jakimi można go serwować.

Jak przygotować pstrąga na grillu, aby był soczysty i pełen smaku? Rybę można przyrządzić zarówno na grillu otwartym, jak i elektrycznym, a nawet na patelni grillowej. Może to być:

  • pstrąg z grilla węglowego,
  • pstrąg z grilla gazowego,
  • pstrąg z grilla elektrycznego,
  • pstrąg z grilla bez folii,
  • pstrąg z grilla w folii aluminiowej,
  • pstrąg z grilla w papierze do pieczenia.

Pstrąg z grilla w folii aluminiowej czy pstrąg z grilla w papierze do pieczenia jest smaczny, ale i bardzo aromatyczny, ponieważ podczas pieczenia nie dość, że jest utrzymywana odpowiednia temperatura, to i zamknięcie ryby zapobiega utracie wilgoci i aromatu. Zatrzymanie ich w mięsie przekłada się na smak, aromat i soczystość pstrąga (warto przy tym pamiętać, że niestety aluminium z folii może przenikać do zawiniętych w nią potraw, co nie jest obojętne dla zdrowia).

Pstrąg z grilla – wartości odżywcze i walory prozdrowotne

Pstrąg jest rybą, która może być zdrowym i pożywnym daniem. Porcja 100 g ryby dostarcza około 140 kcal oraz:

  • 20-22 g białka, które jest niezbędne dla budowy i naprawy tkanek w organizmie. Co ważne, białko może także pomagać kontrolować apetyt i wspierać utrzymanie optymalnej masy ciała, co ma związek z tym, że jest bardziej sycące niż węglowodany,
  • 6-8 g tłuszczów (w tym nasycone kwasy tłuszczowe). Pstrąg jest źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3, które pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca,
  • witaminy (to zwłaszcza witamina D, witamina B12, witamina B6, witamina A i witamina E),
  • minerały (takie jak fosfor, selen, żelazo i magnez).

Trzeba pamiętać, że wartości odżywcze pstrąga z grilla, w tym jego kaloryczność, mogą się nieco różnić w zależności od wielkości porcji oraz składników dania, oraz dodatków do ryby (tak olej, marynaty lub sosy, jak i frytki, bagietki z masłem, ziemniaki).

Pstrąg z grilla – przepis i przygotowanie

Aby przygotować pstrąga z grilla, wypatroszone pstrągi opłucz i osusz. Rybę ułóż na folii aluminiowej lub na tacce, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. W rozcięcie na brzuchu włóż ulubioną zieleninę (może to być nie tylko pstrąg z grilla z koperkiem, ale i natką pietruszki, rozmarynem, tymiankiem, oregano), także czosnek czy plaster cytryny. Rybę zawiń w folię (lub nie) i grilluj około 20 minut. Gdy pstrąg jest gotowy, ostrożnie przenieś go na talerz.

Jak uniknąć rozpadania się ryby podczas grillowania? Aby bezpiecznie grillować rybę w całości:

  • rozgrzej grill do odpowiedniej temperatury,
  • upewnij się, że ryba jest dobrze oczyszczona z łusek, kości i nadmiaru wilgoci. Jeśli ryba jest mrożona, upewnij się, że została rozmrożona przed grillowaniem,
  • natłuść zarówno rybę przed grillowaniem, jak i ruszty,
  • obracaj pstrąga ostrożnie. Użyj dużego, płaskiego noża lub łopatki, aby delikatnie podnieść i obrócić rybę,
  • grilluj rybę na tacce aluminiowej bądź folii. Eksperymentuj z innymi technikami grillowania, takimi jak na przykład grillowanie w koszyczku do ryb.

Jakie zioła i przyprawy najlepiej pasują do pstrąga z grilla?

Pstrąg to ryba o delikatny mięsie, stąd warto pamiętać o dodaniu takich ziół i przypraw jak:

  • czosnek, który dodaje głębi i intensywności smaku pstrąga. Możesz użyć posiekanego świeżego czosnku lub proszku czosnkowego,
  • rozmaryn. Możesz użyć zarówno świeżego rozmarynu, posiekanego drobno, jak i suszonego.
  • tymianek świeży lub suszony,
  • koper. Przed grillowaniem można na rybę lub do niej włożyć tak całą, jak i rozdrobnioną gałązkę,
  • pietruszka. Możesz użyć zarówno świeżej pietruszki, jak i suszonej.
  • estragon,
  • czosnek, tak suszony, jak i świeży, tak w plasterkach, jak i przeciśnięty przez praskę,
  • cytryna. Przed grillowaniem możesz polać rybę sokiem z cytryny lub położyć na nią plasterek owocu. Dobrym pomysłem jest także podanie ryby z jej plasterkiem.

Z czym podawać pstrąga z grilla?

Pstrąga z grilla można dodawać do sałatek, dań z ryżem czy warzywami, ale i podawać jako samodzielne danie z różnymi dodatkami, takimi jak:

  • grillowane warzywa, takie jak cukinia, papryka, bakłażan, szparagi czy pomidory,
  • surówka i sałatka. To na przykład kompozycja z sałaty, pomidorów, ogórków, cebuli i dressingiem z oliwy z oliwek i octu balsamicznego,
  • ugotowany ryż, najlepiej brązowy lub basmati,
  • pieczone ziemniaki. Opcją są także ziemniaki gotowane, także w formie puree,
  • bagietka, grzanki z grilla, bułeczki z masłem czosnkowym,
  • sosami, na przykład domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka