Pyszna zupa odchudzająca. Gotowa w 15 minut
Syci, wspiera odchudzanie i jest prawdziwą bombą przeciwutleniaczy. A w dodatku to idealne danie na zimę, bo rozgrzewa i dodaje energii. Tę zupę można przygotować w zaledwie 15 minut i jest tak smaczna, że z powodzeniem można ją jeść nie tylko w czasie diety odchudzającej.
1. Zielona zupa. Moc zdrowia
Ta zupa bazuje na zielonych warzywach, w tym liściastych – zawiera szpinak i jarmuż, a także brokuł i zielony groszek. Dzięki temu nie tylko jest smaczna i ma piękny, apetyczny kolor, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa.
Jarmuż i szpinak są źródłem kwasu liponowego, który zgodnie z badaniami może skutecznie obniżać stężenie cholesterolu w osoczu krwi – nawet o 60 proc. Zgodnie z jednym z badań, które ukazało się w "British Medical Journal", kwas liponowy może również zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. W badaniu osoby, które każdego dnia spożywały ok. 120 g warzyw liściastych, były o 14 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy.
Ponadto zielone warzywa zawierają witaminy A, C, E i K oraz potas i błonnik. Dzięki temu dodatkowo wspierają serce i układ krążenia, zapobiegając odkładaniu się lipidów w naczyniach, regulując ciśnienie krwi i wzmacniając ściany naczyń. Jarmuż oraz brokuł należą do warzyw kapustnych, które zawierają silne związki antyrakowe, w tym sulforafan. Szereg badań dowiódł, że mają one potencjał w zapobieganiu oraz leczeniu m.in. raka jelita grubego.
2. Jak przygotować zupę? Pamiętaj o tych zasadach
Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Należy tylko pamiętać, że aby zachować wszystkie jej właściwości prozdrowotne i niską kaloryczność, nie powinna się w niej znaleźć mąka ani makaron czy tłusta śmietana. Lepiej też unikać dodatków smakowych, jak kostki rosołowe obfitujące np. w szkodliwy tłuszcz palmowy lub zwierzęcy czy nadmiar soli, która powoduje obrzęki i sprzyja nadciśnieniu.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego,
- 700 g świeżego szpinaku,
- 150 g mrożonego zielonego groszku,
- 300 g różyczek brokułu,
- 400 g jarmużu pozbawionego twardych łodyżek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 ziemniaki,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano.
Przygotowanie:
- Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz brokuł.
- W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażyć szpinak – tylko do momentu aż zwiędnie, doprawiając go czosnkiem, solą i oregano oraz pieprzem. Następnie wrzucić do blendera, rozcieńczając niewielką ilością wody.
- Gdy ziemniaki i brokuł nieco zmiękną, do garnka dodać zielony groszek oraz jarmuż. Gotować przez ok. 5 minut, a następnie dodać zblendowany szpinak.
- Zupę wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku. Można posypać ją pietruszką lub koperkiem.
Podawać z niewielką ilością jogurtu skyr, naturalnego lub greckiego. Z dodatkiem jajka na twardo będzie stanowiła pełnowartościowe danie obiadowe.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl