Trwa ładowanie...

Pyszna zupa odchudzająca. Gotowa w 15 minut

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 30.11.2023 11:28
Ekspresowa zielona zupa na odchudzanie. Gotowa w 15 minut
Ekspresowa zielona zupa na odchudzanie. Gotowa w 15 minut (Getty Images)

Syci, wspiera odchudzanie i jest prawdziwą bombą przeciwutleniaczy. A w dodatku to idealne danie na zimę, bo rozgrzewa i dodaje energii. Tę zupę można przygotować w zaledwie 15 minut i jest tak smaczna, że z powodzeniem można ją jeść nie tylko w czasie diety odchudzającej.

spis treści

1. Zielona zupa. Moc zdrowia

Ta zupa bazuje na zielonych warzywach, w tym liściastych – zawiera szpinak i jarmuż, a także brokuł i zielony groszek. Dzięki temu nie tylko jest smaczna i ma piękny, apetyczny kolor, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa.

Jarmuż i szpinak są źródłem kwasu liponowego, który zgodnie z badaniami może skutecznie obniżać stężenie cholesterolu w osoczu krwi – nawet o 60 proc. Zgodnie z jednym z badań, które ukazało się w "British Medical Journal", kwas liponowy może również zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. W badaniu osoby, które każdego dnia spożywały ok. 120 g warzyw liściastych, były o 14 proc. mniej narażone na rozwój cukrzycy.

Zobacz film: "Jedz jarmuż raz w tygodniu. Poczuj różnicę"
Zielona zupa jest źródłem witamin, minerałów i błonnika
Zielona zupa jest źródłem witamin, minerałów i błonnika (Pixabay)

Ponadto zielone warzywa zawierają witaminy A, C, E i K oraz potas i błonnik. Dzięki temu dodatkowo wspierają serce i układ krążenia, zapobiegając odkładaniu się lipidów w naczyniach, regulując ciśnienie krwi i wzmacniając ściany naczyń. Jarmuż oraz brokuł należą do warzyw kapustnych, które zawierają silne związki antyrakowe, w tym sulforafan. Szereg badań dowiódł, że mają one potencjał w zapobieganiu oraz leczeniu m.in. raka jelita grubego.

2. Jak przygotować zupę? Pamiętaj o tych zasadach

Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Należy tylko pamiętać, że aby zachować wszystkie jej właściwości prozdrowotne i niską kaloryczność, nie powinna się w niej znaleźć mąka ani makaron czy tłusta śmietana. Lepiej też unikać dodatków smakowych, jak kostki rosołowe obfitujące np. w szkodliwy tłuszcz palmowy lub zwierzęcy czy nadmiar soli, która powoduje obrzęki i sprzyja nadciśnieniu.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 700 g świeżego szpinaku,
  • 150 g mrożonego zielonego groszku,
  • 300 g różyczek brokułu,
  • 400 g jarmużu pozbawionego twardych łodyżek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano.

Przygotowanie:

  • Do gotującego się bulionu wrzucić pokrojone w małą kostkę ziemniaki oraz brokuł.
  • W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażyć szpinak – tylko do momentu aż zwiędnie, doprawiając go czosnkiem, solą i oregano oraz pieprzem. Następnie wrzucić do blendera, rozcieńczając niewielką ilością wody.
  • Gdy ziemniaki i brokuł nieco zmiękną, do garnka dodać zielony groszek oraz jarmuż. Gotować przez ok. 5 minut, a następnie dodać zblendowany szpinak.
  • Zupę wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku. Można posypać ją pietruszką lub koperkiem.

Podawać z niewielką ilością jogurtu skyr, naturalnego lub greckiego. Z dodatkiem jajka na twardo będzie stanowiła pełnowartościowe danie obiadowe.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze