8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz

Czy słodkie gruszki pomagają schudnąć? Owszem, zawierają sporo fruktozy, która nadaje im słodki smak, ale mają niski indeks glikemiczny. Co to oznacza? Po zjedzeniu gruszki na drugie śniadanie poziom cukru nie podnosi się gwałtownie, ale przez dłuższy czas utrzymuje na stabilnym poziomie. Dzięki temu masz energię i nie robisz się szybko głodny.

W jednej średniej wielkości gruszce znajduje się aż 6 g błonnika, który reguluje procesy trawienne i zapobiega wzdęciom. Jeśli się odchudzasz, możesz spokojnie sięgać po te jesienne owoce. Jak je jeść? Najlepiej smakują samodzielnie jako przekąska, ale można je dodawać do owsianki, koktajli, sałatek.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Piękna aktorka myślała, że to przemęczenie. Prawda była znacznie gorsza

Gruszki zawierają fruktozęGruszki zawierają fruktozę
Źródło zdjęć: © Gruszki zawierają fruktozę [Shutterstock]
Sylwia Stachura

/ 7Granaty

To właśnie jesienią rozpoczyna się sezon na te owoce. Po wielu miesiącach w słońcu, granaty są bardzo dojrzałe, soczyste i słodkie. Osoby na diecie na pewno docenią fakt, że w pestkach granatu znajdują się duże ilości błonnika. Substancja ta sprawia, że dłużej czujemy się nasyceni, nie mamy ochoty na podjadanie oraz mniejszy apetyt na słodycze.

Warto wiedzieć, że granaty to bomby antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Hamują procesy starzenia, niszczą wolne rodniki i chronią przed szkodliwym wpływem środowiska. Warto włączyć te owoce do jesiennego menu. Pestki granatu można jeść solo jako smaczną przekąskę, dodawać do sałatek, jogurtów, owsianki. My szczególnie polecamy pudding z nasion chia z porcją rubinowych pestek granatu na wierzchu – to sycący deser, który idealnie sprawdzi się też jako śniadanie na diecie.

/ 7Dynia

Dynia - źródło błonnika i wapnia
Dynia - źródło błonnika i wapnia © Dynia - źródło błonnika i wapnia [Shutterstock]

Królowa jesiennych warzyw z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego – dynia jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Dostarcza witaminy A, C oraz E, a także minerałów – cynku, potasu, fosforu i wapnia.

Jeśli próbujesz schudnąć, jesienią powinieneś jak najczęściej sięgać po dania na bazie pomarańczowej dyni. Ma bardzo mało kalorii (ok. 30 kcal w 100 g), dużo błonnika i można z niej przygotować wiele różnych dań. Sprawdzi się w dietetycznych deserach, zupach i warzywnych zapiekankach.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

/ 7Żurawina

Intensywnie czerwone owoce żurawiny mają cierpko-kwaśny smak i są idealne dla osób na diecie. O tym, że dobrze wpływają na zdrowie dróg moczowych, nikogo nie trzeba przekonywać. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe owoce mają też inne właściwości.

Zawartość witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika sprawia, że żurawina oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. A to z kolei ułatwia proces odchudzania. Znajduje się w niej również kwas ursolowy, który przyspiesza spalanie kalorii i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Iowa w USA. Wykazali również, że dzięki temu kwasowi zwiększa się ilość brązowego tłuszczu, który pomaga w utrzymaniu stałej wagi.

/ 7Jabłka

Jabłka oczyszczają jelita
Jabłka oczyszczają jelita © Jabłka oczyszczają jelita [Shutterstock]

Jemy je przez cały rok, ale właśnie jesienią smakują najlepiej. Każda osoba, która próbuje zrzucić zbędne kilogramy, powinna regularnie sięgać po jabłka. Mają mało kalorii, a przy tym są źródłem pektyn, które naturalnie oczyszczają jelita. Zawierają też enzymy przyspieszające procesy trawienne.

Jabłka można jeść na tysiące sposobów. Osoby na diecie powinny jednak unikać szarlotek i deserów jabłkowych. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zrób mus z jabłek albo duś je na patelni z z dodatkiem cynamonu (który dodatkowo przyspiesza metabolizm).

/ 7Słodkie ziemniaki

Cenne witaminy we frytkach
Cenne witaminy we frytkach © Cenne witaminy we frytkach [Shutterstock]

Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to wciąż mało znany w naszym kraju produkt. Coraz częściej jednak można je spotkać na bazarkach i w sklepach. Warto kupić kilka pomarańczowych ziemniaków i przekonać się, jak smakują.

Dlaczego warto jeść je na diecie? Dostarczają cennych witamin (zwłaszcza A i C), a także błonnika, który pomaga pozbyć się toksyn z organizmu i ułatwia odchudzanie. Co z nich zrobić? Najprostszy przepis to frytki ze słodkich ziemniaków z piekarnika – warzywa kroimy, skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami i ziołami (chili, oregano, kuminem), a następnie pieczemy, aż będą lekko brązowe. To zdrowsza alternatywa dla smażonych frytek ze zwykłych ziemniaków.

/ 7Śliwki

Śliwki mają niski indeks glikemiczny
Śliwki mają niski indeks glikemiczny © Śliwki mają niski indeks glikemiczny [Shutterstock]

Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii (ok. 50 kcal w 100 g), dlatego bez obaw mogą jeść je wszyscy, którzy dbają o linię. Warto po nie sięgnąć, aby oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych substancji, które zgromadziły się w przewodzie pokarmowym. Śliwki mają właściwości lekko przeczyszczające, dlatego warto je spożywać, gdy czujemy się ciężko i mamy wzdęty brzuch.

Wykorzystaj sezon na śliwki i jedz je jak najczęściej. Świetnie smakują na surowo, ale można je też lekko poddusić z dodatkiem ziarenek wanilii i cynamonu – stanowią wtedy smaczny dodatek do jogurtu naturalnego, kaszy jaglanej albo owsianki. Nie zapominaj też o suszonych śliwkach, które są pełne cennego błonnika.

/ 7Brukselka

Skarbnica cennych substancji
Skarbnica cennych substancji © Skarbnica cennych substancji [Shutterstock]

Przypominają kapustę, ale mają niewielu miłośników ze względu na specyficzny smak i zapach. Warto jednak pokonać uprzedzenia i przekonać się do brukselki, ponieważ to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji.

Wykorzystaj ją podczas odchudzania, ponieważ brukselka zawiera błonnik oraz białko. Dzięki nim czujemy się syci przez długi czas. Poza tym jest źródłem witaminy K i ma mało kalorii. Jeśli brukselka kojarzy ci się z rozgotowaną zieloną papką, spróbuj zupełnie innego sposobu na przyrządzenie tego warzywa. Będziesz zaskoczony smakiem pieczonej brukselki – wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól morska i czarny pieprz, by uzyskać smaczny dodatek do obiadu bez zbędnych kalorii.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka