Pyzy ziemniaczane i drożdżowe - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Pyzy to kuliste lub owalne kluski przygotowywane z ziemniaków lub ciasta drożdżowego. Są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, serwuje się je zazwyczaj w porze obiadowej. Pyzy ziemniaczane gotuje się we wrzątku, a następnie podaje z dodatkiem tłuszczu i słoniny. Pyzy drożdżowe mogą być gotowane na parze, w wodzie lub pieczone, serwuje się je samodzielnie lub na słodko, na przykład z miodem.
1. Czym są pyzy?
Pyzy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, zazwyczaj serwowana w porze obiadowej. Występuje w dwóch głównych odmianach:
- pyzy ziemniaczane,
- pyzy drożdżowe.
Pyzy ziemniaczane to kuliste lub owalne kluski przygotowywane z ziemniaków, mąki, jaj i soli, a następnie gotowane we wrzątku. Mogą być podawane samodzielnie, polane tłuszczem i słoniną lub jako dodatek do mięs i zasmażanej kapusty. Kluski często są nadziewane farszem z mięsa, twarogu lub grzybów.
Pyzy drożdżowe składają się z mąki, mleka, masła, cukru, jaj, drożdży i soli. Są przyrządzane na parze, gotowane w wodzie lub pieczone w piekarniku. W kuchni podhalańskiej polewa się je masłem i miodem.
2. Kalorie i wartości odżywcze pyz ziemniaczanych
Pyzy ziemniaczane w 100 gramach zawierają:
- wartość energetyczna - 210 kcal,
- węglowodany - 37,4 g,
- białko - 3,7 g,
- tłuszcze - 6,2 g,
- kwasy tłuszczowe nasycone - 1,89 g,
- błonnik - 3 g,
- potas - 897 g,
- fosfor - 113 mg,
- magnez - 42 mg,
- wapń - 8 mg,
- sód - 14 mg,
- żelazo - 1,1 mg,
- cynk - 0,65 mg,
- beta karoten - 8 mg,
- witamina B1 (tiamina) - 0,17 mg,
- witamina B2 (ryboflawina) - 0,07 mg,
- witamina B3 (niacyna) - 2,4 mg,
- witamina B6 - 0,56 mg,
- witamina C - 17,9 mg,
- witamina E - 0,23 mg.
3. Przepis na pyzy ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- sól.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Połowę z nich ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub praską i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z surowymi ziemniakami, odciśniętymi z wody.
Dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody, solimy ją i ostrożnie wkładamy do niej kluski. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, kilkukrotnie mieszając w czasie gotowania. Wyjmujemy łyżką cedzakową i serwujemy.
4. Kalorie i wartości odżywcze pyz drożdżowych
Pyzy drożdżowe w 100 gramach zawierają:
- wartość energetyczna - 229 kcal,
- węglowodany - 46 g,
- tłuszcze - 1 g,
- nasycone kwasy tłuszczowe - 0,2 g,
- białko - 7 g,
- cukry - 3 g,
- sód - 2 g.
5. Przepis na pyzy drożdżowe
Składniki:
- pół kg mąki,
- 2 jajka,
- 2 dag drożdży,
- szklanka mleka,
- 2-3 łyżki roztopionego masła,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem cukru i kilku łyżek mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, dodajemy jajka, mleko, masło i zaczyn drożdżowy.
Ciasto wyrabiamy ręką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po upływie tego czasu formujemy ok. 15 kulek i rozkładamy je na ściereczce, przykrywamy i zostawiamy na pół godziny.
W dużym garnku zagotowujemy niedużą ilość wody, na górze ustawiamy sito do gotowania na parze i układamy kilka pyz, w taki sposób by po wyrośnięciu się nie posklejały. Gotujemy ok. 15 minut bez podnoszenia pokrywki.