Trwa ładowanie...

Pyzy ziemniaczane i drożdżowe - kalorie, wartości odżywcze, przepis

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 13.10.2021 15:28
Pyzy ziemniaczane i drożdżowe to tradycyjne danie kuchni polskiej.
Pyzy ziemniaczane i drożdżowe to tradycyjne danie kuchni polskiej. (adobestock)

Pyzy to kuliste lub owalne kluski przygotowywane z ziemniaków lub ciasta drożdżowego. Są jedną z tradycyjnych potraw kuchni polskiej, serwuje się je zazwyczaj w porze obiadowej. Pyzy ziemniaczane gotuje się we wrzątku, a następnie podaje z dodatkiem tłuszczu i słoniny. Pyzy drożdżowe mogą być gotowane na parze, w wodzie lub pieczone, serwuje się je samodzielnie lub na słodko, na przykład z miodem.

spis treści

1. Czym są pyzy?

Pyzy to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, zazwyczaj serwowana w porze obiadowej. Występuje w dwóch głównych odmianach:

  • pyzy ziemniaczane,
  • pyzy drożdżowe.
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Pyzy ziemniaczane to kuliste lub owalne kluski przygotowywane z ziemniaków, mąki, jaj i soli, a następnie gotowane we wrzątku. Mogą być podawane samodzielnie, polane tłuszczem i słoniną lub jako dodatek do mięs i zasmażanej kapusty. Kluski często są nadziewane farszem z mięsa, twarogu lub grzybów.

Pyzy drożdżowe składają się z mąki, mleka, masła, cukru, jaj, drożdży i soli. Są przyrządzane na parze, gotowane w wodzie lub pieczone w piekarniku. W kuchni podhalańskiej polewa się je masłem i miodem.

2. Kalorie i wartości odżywcze pyz ziemniaczanych

Pyzy ziemniaczane w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 210 kcal,
  • węglowodany - 37,4 g,
  • białko - 3,7 g,
  • tłuszcze - 6,2 g,
  • kwasy tłuszczowe nasycone - 1,89 g,
  • błonnik - 3 g,
  • potas - 897 g,
  • fosfor - 113 mg,
  • magnez - 42 mg,
  • wapń - 8 mg,
  • sód - 14 mg,
  • żelazo - 1,1 mg,
  • cynk - 0,65 mg,
  • beta karoten - 8 mg,
  • witamina B1 (tiamina) - 0,17 mg,
  • witamina B2 (ryboflawina) - 0,07 mg,
  • witamina B3 (niacyna) - 2,4 mg,
  • witamina B6 - 0,56 mg,
  • witamina C - 17,9 mg,
  • witamina E - 0,23 mg.

3. Przepis na pyzy ziemniaczane

Składniki:

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i dokładnie myjemy. Połowę z nich ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem lub praską i pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie łączymy z surowymi ziemniakami, odciśniętymi z wody.

Dodajemy mąkę, jajko, sól i wyrabiamy ciasto. W garnku zagotowujemy sporą ilość wody, solimy ją i ostrożnie wkładamy do niej kluski. Gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, kilkukrotnie mieszając w czasie gotowania. Wyjmujemy łyżką cedzakową i serwujemy.

4. Kalorie i wartości odżywcze pyz drożdżowych

Pyzy drożdżowe w 100 gramach zawierają:

  • wartość energetyczna - 229 kcal,
  • węglowodany - 46 g,
  • tłuszcze - 1 g,
  • nasycone kwasy tłuszczowe - 0,2 g,
  • białko - 7 g,
  • cukry - 3 g,
  • sód - 2 g.

5. Przepis na pyzy drożdżowe

Składniki:

  • pół kg mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 dag drożdży,
  • szklanka mleka,
  • 2-3 łyżki roztopionego masła,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki letniego mleka z dodatkiem cukru i kilku łyżek mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę i sól, dodajemy jajka, mleko, masło i zaczyn drożdżowy.

Ciasto wyrabiamy ręką, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po upływie tego czasu formujemy ok. 15 kulek i rozkładamy je na ściereczce, przykrywamy i zostawiamy na pół godziny.

W dużym garnku zagotowujemy niedużą ilość wody, na górze ustawiamy sito do gotowania na parze i układamy kilka pyz, w taki sposób by po wyrośnięciu się nie posklejały. Gotujemy ok. 15 minut bez podnoszenia pokrywki.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze