Quorn (substytut mięsa) - proces produkcji, zalety, wady, dostępność
Quorn to substytut mięsa, który po raz pierwszy pojawił się na rynku w 1985 roku. Jest wytwarzany na bazie pleśni Fusarium venenatum w laboratorium, dzięki wieloetapowemu procesowi produkcji i użyciu specjalistycznego sprzętu. Co warto wiedzieć o quorn?
1. Co to jest quorn?
Quorn to substytut mięsa produkowany od 1985 roku przez Marlow Foods. Quorn to produkt, który stara się naśladować smak i strukturę mięsa. Jest to wyrób kierowany dla osób, które chcą ograniczyć ilość spożywanego mięsa lub są na diecie wegetariańskiej.
Quorn jest wytwarzany z mykoprotein grzyba Fusarium venenatum. Produkt nadaje się do smażenia, pieczenia czy gotowania. Oryginalnie nie jest produktem wegańskim, ze względu na zawartość białek jaja, ale istnieją wersje dla wegan na bazie białka z ziemniaków.
Quorn znajduje się w regularnej sprzedaży między innymi w Irlandii, USA, Wielkiej Brytanii, Danii, Belgii, Holandii, Norwegii czy Szwecji.
2. Produkcja quorn
Quorn jest pozyskiwany na bazie szczepu PTA-2684 pleśni Fusarium venenatum, która naturalnie znajduje się w ziemi. Grzyb zostaje umieszczony w napowietrzonej wodzie, nalanej do sterylnych naczyń.
Do płynu dodawana jest glukoza, azot, witaminy oraz minerały. Pozyskiwane w efekcie mykoproteiny są poddawane ekstrahacji i podgrzewane, co ułatwia pozbycie się nadmiaru RNA.
Pominięcie etapu z wyższą temperaturą skutkowałoby ryzykiem rozwoju dny moczanowej u osób, regularnie spożywających ten produkt. Następnym etapem produkcji jest wysuszenie mykoprotein i połączenie ich z białkiem jaja, która ma właściwości wiążące. Kolejno przeprowadza się procesy, które nadają charakterystyczną strukturę i formują ostateczny produkt.
Quorn występuje w postaci, przypominającej pokrojoną pierś z kurczaka lub mielonki, upodobnionej do wołowiny czy drobiu. Ma też zróżnicowane zabarwienie, od beżowego po ciemnobrązowy.
Może być wykorzystywany do zapiekanek, gulaszu, sosów do makaronu, kotletów czy jako dodatek do sałatek. Produkt stanowi źródło białka i błonnika pokarmowego. Ma mniejszą zawartość żelaza niż mięso, producent nie wyjawił też w jaki sposób quorn zyskuje nietypową strukturę.
Quorn może być podawany dzieciom powyżej 9. miesiąca, ale początkowo w niewielkich ilościach. Nadmiar błonnika w posiłku może skutkować problemami żołądkowymi, jak wzdęcia, uczucie ciężkości czy biegunka.
Zobacz także:
3. Zalety quorn
- stanowi źródło niskokalorycznego białka,
- nie zawiera cholesterolu,
- nie zawiera tłuszczów trans,
- tłuszcze nasycone stanowią mniej niż 1%,
- stanowi źródło błonnika,
- zawiera cynk, magnez, wapń i żelazo,
- krótki czas przygotowania,
- możliwość przyprawienia w dowolny sposób,
- struktura przypominająca mięso.
4. Wady quorn
- występowanie wymiotów i biegunki u osób uczulonych na mykoproteinę,
- produkt tworzony w laboratorium,
- zawartość substancji wzmacniających smak,
- produkt nie jest wegański (zawiera białka jaja kurzego),
- zawiera gluten,
- zawiera nabiał,
- brak wszystkich danych o procesie produkcji.
5. Dostępność quorn w Polsce
Quorn jest dość trudno dostępny w Polsce, najłatwiej znaleźć go na stronach internetowych. Zwykle produkt sprzedają wegańskie sklepy online lub zagraniczne markety z możliwością wysyłki do innych krajów.