Rajska nalewka - czym jest? Jak działa na serce?
Nalewka z rajskich jabłuszek to prawdziwa uczta dla zmysłów. Trunek ma obłędny kolor oraz niepowtarzalny smak. Z uwagi na to, że zwykle przygotowuję się go z dodatkiem sporej ilości przypraw, napełnia także dom kuszącym aromatem. Jak przygotować nalewkę z rajskich jabłuszek?
W tym artykule:
Moc rajskich jabłuszek
Rajskie jabłuszka to potoczna nazwa na owoce rajskiej jabłoni. Roślinę zwykle uprawia się ze względów dekoracyjnych, jednak jej owoce służą nie tylko jako ozdoba ogrodu. Przygotowuje się z nich też rozmaite przetwory i smakowite nalewki. Owoce jednak nie nadają się do spożycia na surowo, gdyż są bardzo kwaśne, cierpkie, twarde i mało soczyste.
Rajskie jabłuszka zawierają dużą dawkę witaminy A i C. Ponadto są bogate w garbniki, flawonoidy i kwasy organiczne.
Z uwagi na zawartość antyoksydantów stosuje się je w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Wykazują też właściwości przeciwzapalne i antywirusowe.
Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie
Kluczowe jest, aby stosować ją z umiarem.
Nalewka z rajskich jabłuszek
Jednym ze sposobów na wykorzystanie owoców rajskiej jabłoni jest przygotowanie z nich aromatycznej nalewki o wyśmienitym smaku i przepięknym kolorze. Jak zrobić ten smakowity trunek?
Do przygotowania nalewki z rajskich jabłuszek potrzebne są następujące składniki:
- 1 kg rajskich jabłek,
- 600 g cukru,
- świeżo wyciśnięty sok z 2 pomarańczy,
- goździki (6 sztuk),
- kora cynamonu,
- 2 ziarna kardamonu,
- laska wanilii,
- 1,5-2 l wódki (45-47 proc.).
Rajskie jabłuszka należy dokładnie umyć, oczyścić z szypułek i usunąć nasiona. Następnie owoce należy pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do dużego słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 4 dni, by puściły sok. Przez ten czas słojem trzeba codziennie potrząsać.
Po upływie wskazanego czasu do słoja dodajemy sok z pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Następnie całość należy zalać alkoholem zakręcić i odstawić na 20-25 dni w ciemne miejsce. Przez ten czas słojem trzeba potrząsać co kilka dni.
Następnie całość należy przefiltrować i rozlać do butelek. Trzymać w chłodnym miejscu przez co najmniej pół roku.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.