Trwa ładowanie...

Rak się ich boi. Chronią też przed cukrzycą i zawałem

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 03.09.2023 10:00
Niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Boi się ich rak, chronią przed cukrzycą i zawałem
Niepozorne nasionka o wielkiej mocy. Boi się ich rak, chronią przed cukrzycą i zawałem (Getty Images)

Małe ziarenka traktowane są często jako przekąska, jednak mają tak wiele zalet, że śmiało można określić je mianem superfood. Nasiona słonecznika to źródło cennych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i antyoksydantów. Zbijają cholesterol, normują poziom cukru we krwi, a nawet mogą chronić przed nowotworami.

spis treści

1. Potężna dawka witamin i minerałów. Chrup do woli

Jako pierwsi uprawą słonecznika zajmowali się Indianie południowoamerykańscy, a w Europie pojawił się on dzięki Hiszpanom.

Dziś znamy ponad 70 odmian słonecznika, w tym kalifornijski, wierzbolistny, ogórkolistny, bulwiasty czy jaskrawy. Choć uznawany jest za jedną z najważniejszych roślin oleistych, a w kuchni najczęściej sięgamy po olej słonecznikowy, to małe ziarenka słonecznika warto również chrupać na zdrowie.

Zobacz film: "Niezwykłe nasiona mogą zapobiegać nowotworom"

W tradycyjnej medycynie chińskiej wykorzystuje się je do łagodzenia niestrawności i wspierania funkcji trawienia. W rzeczywistości mają znacznie więcej zalet.

Ziarna słonecznika zawierają m.in. witaminę E oraz kluczowe dla zdrowia pierwiastki
Ziarna słonecznika zawierają m.in. witaminę E oraz kluczowe dla zdrowia pierwiastki (Pixabay)

Są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie – stanowią potężną dawkę mikroelementów, takich jak witamina E, tiamina, mangan i miedź czy selen. Jedna szklanka, czyli ok. 46 g nasion, ma niemal 300 kcal, ponad 23 g zdrowych tłuszczów nienasyconych, niemal dziesięć gramów białka oraz cztery gramy błonnika pokarmowego. Przy tym zawiera ponad 15 mg witaminy E, jedna szklanka zatem może pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę w aż 76 proc.

2. Dla zdrowia skóry, tarczycy i serca. Niepozorny mocarz

Z uwagi na fakt, że ziarna słonecznika zawierają potężne ilości silnego przeciwutleniacza, witaminy E, regularne sięganie po małe nasiona może pomóc w zwalczaniu przewlekłych stanów zapalnych i przez to zapobiegać schorzeniom z nimi związanych. To m.in. choroby neurodegeneracyjne, udar mózgu, a nawet cukrzyca lub nowotwory czy wreszcie choroby układu sercowo-naczyniowego.

Ponadto jedno z badań, które ukazało się na łamach "ISRN Nutrition", dowodzi, że spożywanie 30 gramów nasion słonecznika dziennie ma niebagatelny wpływ na lipidogramobniża stężenie cholesterolu LDL, cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów. Może więc zapobiegać miażdżycy, której powikłaniami są m.in. udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.

Za antynowotworowe działanie nasion odpowiada natomiast nie tylko witamina E, ale również inne przeciwutleniacze, związki chemoprewencyjne, które hamują wzrost guzów nowotworowych. Należy do nich m.in. selen, który pomaga w naprawie DNA i usuwaniu uszkodzonych komórek z organizmu. Pierwiastek ten dodatkowo hamuje proliferację komórek nowotworowych i prowadzi do apoptozy komórek raka.

To nie koniec. Ziarna słonecznika w diecie mogą pomóc w:

  • utrzymaniu prawidłowych funkcji tarczycy,
  • zapobieganiu osteoporozie,
  • normowaniu poziomy glukozy we krwi,
  • utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry i zapobieganiu przedwczesnego jej starzenia.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze