Rakotwórcza toksyna może trafić do jedzenia. Lepiej sprawdź swoją kuchnię
Kolejne wycofanie przyborów kuchennych, tym razem chodzi o łyżkę do makaronu. Podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykazano, że może dojść do przenikania toksycznych substancji do żywności.
1. Wykryto rakotwórcze substancje
Jak wynika z komunikatu zamieszczonego przez Główny Inspektorat Sanitarny, podczas badania w badanych próbkach stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, które są rakotwórcze.
"Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia" - ostrzega GIS w komunikacie. Producent podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży łyżek. Dodatkowo w ramach postępowania wyjaśniającego ma przeprowadzić dodatkowe badania produktu.
2. Szczegóły dotyczące wycofanego produktu
Produkt: Łyżka do makaronu 220304;
Kod kreskowy: 5 903456 114749;
Producent: Practic Sp. z o. o., S.K.A., Targowisko 499A, 32-015 Kłaj.
3. Dlaczego pierwszorzędne aminy aromatyczne są groźne dla zdrowia?
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne, w skrócie nazywane PAA są grupą związków chemicznych powszechnie wykorzystywanych w produkcji pestycydów, wyrobów farmaceutycznych, materiałów wybuchowych, gumy oraz polimerów epoksydowych.
Wiele PAA jest podejrzewanych lub ma już udowodnione działanie rakotwórcze. Z tego powodu są uznawane za substancje niebezpieczne w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zabawkach i innych produktach konsumenckich.
Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl