Trwa ładowanie...

Remedium na zapchane tętnice. Lekarz ma jednak ważną radę

Avatar placeholder
23.07.2023 15:32
Wzmacnia mózg, obniża ciśnienie i cholesterol. Doskonałe wiadomości dla miłośników słodyczy
Wzmacnia mózg, obniża ciśnienie i cholesterol. Doskonałe wiadomości dla miłośników słodyczy (Getty Images)

Miłośnicy słodyczy, mamy dla was fantastyczne wieści! Okazuje się, że pewien rodzaj czekolady może mieć niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Lekarz i dziennikarz dr Michael Mosley zaleca włączenie jej do codziennego menu, twierdząc, że może pomóc uniknąć poważnych problemów zdrowotnych.

spis treści

1. Lekarz promuje spożywanie czekolady

Dr Michael Mosley, który jest zarówno lekarzem, jak i dziennikarzem, jest również telewizyjną osobowością i autorem wielu książek na temat zdrowia jelit i diet. W rozmowie z "Daily Mail" postanowił zdemontować stereotypy dotyczące czekolady. Przyznaje, że jest wielkim miłośnikiem słodyczy, co zmusza go do utrzymania surowej dyscypliny. Woli nie trzymać słodkości w domu, zwłaszcza mlecznej czekolady.

Jednak te zasady nie dotyczą czekolady gorzkiej, na którą pozwala sobie po spożyciu popołudniowego posiłku.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

- Pomaga zaspokoić mój apetyt na coś słodkiego, jednocześnie oferując potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak obniżenie ciśnienia krwi, poprawa przepływu krwi, obniżenie poziomu insuliny i cholesterolu, a nawet wzmocnienie mózgu – mówi.

Dzieje się tak dzięki flawonoidom, silnym roślinnym związkom bioaktywnych obecnych w ziarnach kakaowca. Są to przede wszystkim katechiny, epikatechiny oraz antocyjanidyny.

2. Wpływ czekolady na zdrowie

Przegląd badań naukowych opublikowany w czasopiśmie "BMC Medicine" skupił się na głównym składniku czekolady, czyli kakao. Badania wykazały, że kakao ma potencjał obniżania ciśnienia krwi.

Z kolei badanie opublikowane w "Journal of the American Heart Association" sugeruje, że gorzka czekolada, zwłaszcza w połączeniu z migdałami, może wpływać pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi. W innym badaniu naukowcy odkryli, że ten słodki przysmak może obniżać poziom frakcji LDL, a zarazem podnosić poziom HDL, czyli "dobrego" cholesterolu.

Czekolada ma również zdolność do spowolnienia odkładania się blaszki miażdżycowej, która jest odpowiedzialna za zawał mięśnia sercowego czy udar mózgu.

Dr Mosley zwraca uwagę, że flawonoidy w czekoladzie mogą być również pożywką dla bakterii jelitowych produkujących specjalne związki odpowiedzialne za przepływ krwi do mózgu. Efektem tego może być poprawa pamięci oraz koncentracji dzięki kilku kostkom gorzkiej czekolady dziennie.

Jeśli chodzi o rodzaj czekolady, którą powinniśmy wybierać, ekspert radzi, aby zawierała ona 50 proc. miazgi kakaowej.

- Jest to kompromis między czekoladą z wysoką zawartością kakao, która może być bardzo gorzka, a niską zawartością kakao, która może być kaloryczna i zbyt kusząca, aby sobie na nią pozwolić codziennie – tłumaczy lekarz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze